Dostupni linkovi

Stoltenberg: Dijalog Beograda i Prištine jedini put ka napretku


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Dijalog između Srbije i Kosova je jedini način kako ići napred, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

”Podržavamo sve napore da se ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine jer je to jedini način da se postigne trajno rešenje za konflikt u regionu”, izjavio je šef severoatlantskog saveza na virtuelnoj konferenciji za štampu koju je organizovao iz sedišta NATO u Briselu.

On je pozvao nadležne na Kosovu “na suzdržanost i mir kada je reč o tenzijama koje vidimo na Kosovu” i naglasio da i NATO ima svoju ulogu u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

"NATO ima ključnu ulogu u vezi za vazdušnim saobraćajem. Radimo snažno kako bismo normalizovali vazdušni prostor iznad Kosova, a sve u okviru napora za normalizaciju situacije u regionu”, podvukao je Stoltenbreg.

Generalni sekretar Alijanse nije direktno odgovorio na pitanje da li NATO ima informacija ili indikacija o mogućem povlačenju američkih trupa sa Kosova.

Umesto toga on je samo poručio da NATO ostaje posvećen misiji KFOR na Kosovu, koja ima jasan mandat Ujedinjenih Nacija da održava sigurno i bezbedno okruženja za sve ljude koji žive na Koosvu.

Tokom video obraćanja generalni sekretar NATO je poručio da ta organizacija ostaje u potpunosti operativna i u okolnostima izazvanim korona virusom, kao da isto važi i za misiju KFOR.

XS
SM
MD
LG