Dostupni linkovi

Haradinaj i Ljimaj podržali inicijativu za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi


Lider Alijansa za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj
Lider Alijansa za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj

Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova podržala je inicijativu Demokratskog saveza Kosova o pokretanju inicijative za izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija, sa kojim je DSK u vladajućoj koaliciji.

To je izjavio lider alijanse Ramuš Haradinaj, nakon sastanka sa predsednikom DSK Isom Mustafom.

Haradinaj je rekao da će se zvaničan zahtev o izglasavanju nepoverenja vladi dostaviti narednih dana.

"(Zbog korone virusa) ovo nije laka situacija i zbog toga ne može da ostane kakva jeste. Dobro je da se odmah preduzmu koraci - i predlog za izglasavanje nepoverenja, i formiranje jedne nove vlade u parlamentu kako bismo radili na prevazilaženju ne samo ovog stanja, već i na svim ostalim izazovima sa kojima će se zemlja suočiti", kazao je Haradinaj.

On je dodao da na ovom sastanku nisu odlučeni dalji koraci, odnosno da li će biti tehničke vlade ili novih izbora.

Ljimaj: Podržavamo rušenje Vlade

Predsednik Socijaldemokratske inicijative Kosova (SDI) Fatmir Ljimaj je nakon sastanka sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom rekao da će poslanici njegove stranke podržati izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.

"Razgovarali smo o poslednjim kretanjima u vezi sa zahtevom za izglasavanje nepoverenja Vladi. Inicijativa SDI podržava rušenje vlade. Mi ćemo biti deo zahteva i glasaćemo za rušenje vlade", kazao je Ljimaj.

Osmani protiv inicijative

Organizacioni sekretar DSK Arban Abraši izjavio je da je većina poslanika podržala odluku Predsedništva stranke, osim predsednice Skupštine Vjose Osmani i dvojice poslanika.

Rekao je i DSK do sada nije imala sastanke sa Demokratskom partijom Kosova, a u vezi sa zahtevom za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova.

DSK je odlučio u sredu da pokrene inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi Kosova, formiranoj 3. februara 2020., a zbog, kako su rekli, nedostatka saradnje sa Kurtijem.

DSK je takvu odluku doneo na dan kada je Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova Kosova, Agima Veljiua iz DSK-a, a zbog toga što je javno podržao predlog o uvodjenju vanrednog stanja zbog korone virusa, čemu se Kurti za sad protivi.

Ima li većine za rušenje Vlade?

Za zahtev za rušenje vlade potrebno je 40 potpisa, a za obaranje Vlade 61 glas u parlamentu.

Taj broj glasova je po svemu sudeći obezbedjen jer DSK ima 26 sigurnih glasova od 29 koliko poslanika ima, Alijansa za budučnost Kosova 13, a SDIK četiri.

Izvesno je da će za rušenje Vlade glasati i sva 24 poslanika DPK Kadrija Veseljia, što je ukupno 67 glasova za takvu odluku.

XS
SM
MD
LG