Dostupni linkovi

Australija i Novi Zeland zatvaraju granice


Sidnej, Australija, 18 mart 2020.
Sidnej, Australija, 18 mart 2020.

Australija i Novi Zeland zatvaraju granice za sve posjetitelje osim za svoje građane i one sa stalnim prebivalištem u sklopu mjera protiv epidemije korona virusa, objavljeno je u četvrtak, a mjera stupa na snagu u petak.

Australski premijer Scott Morrison rekao je da će državne granice biti zatvorene za sve posjetitelje, osim za državljane i osobe sa stalnim prebivalištem i njihove bliske članove porodice.

Australija je potvrdila najmanje 684 zaraženih korona virusom, a broj stalno raste.

Poslije Morrisona i i novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je da njena zemlja zatvara granice za sve osim za državljane i osobe sa stalnim prebivalištem u pokušaju da se zaustavi širenje zaraze korona virusom.

Novi Zeland je potvrdio 18 novih slučajeva COVID-19 u proteklih 48 sati, što je ukupno 28 slučajeva.

Arden je izjavila na konferenciji za novinare da se novozelandski državljani i lica sa trajnim prebivalištem u zemlji i dalje mogu vratiti, ali da im ponestaje opcija usljed otkazivanja letova.

"Ne želim da tolerišem rizik na našim granicama. Današnja odluka sprečava ulazak svim turistima ili vlasnicima privremenih viza, kao što su studenti ili radnici na određeno", rekla je Ardenova.

Ardenova je istakla da partneri Novog Zelanda, pravni staratelji i sva djeca koja sa njima putuju i dalje mogu da se vrate u zemlju, te da se mogu iskrcati svi oni koji se već nalaze u avionima.

Nova ograničenja odnose se i na zemlje Južnog Pacifika, koje su ranije bile izuzete iz mjera ograničenog putovanja.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Ardenova je naglasila da će i dalje biti dozvoljen ulaz robe u zemlju.

"Naše police će biti pune, te nema razloga za paničnu kupovinu", napomenula je Ardenova.

Ona je priznala da će zabrane uticati na ekonomiju, ali da su one neophodne kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Prema riječima Ardenove, ukoliko se uspori Kovid-19 i "podijeli" u manje talase slučajeva umjesto velikog broja kao što je to slučaj u drugim zemljama, to će pomoći i poslovanju i ekonomiji u Novom Zelandu.

XS
SM
MD
LG