Dostupni linkovi

Šest novih slučajeva korona virusa u Srbiji, narednih dana ubrzanje širenja zaraze


Medicinski radnik u zaštitnom odelu prebacio je pacijenta za koga se sumnja da ima korona virus (COVID-19) na infekcijsku kliniku u Beogradu, 17. mart 2020
Medicinski radnik u zaštitnom odelu prebacio je pacijenta za koga se sumnja da ima korona virus (COVID-19) na infekcijsku kliniku u Beogradu, 17. mart 2020

U Srbiji je do 18 časova testirano još 19 osoba na prisustvo korona virusa, od kojih je šest osoba bilo pozitivno, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 89, objavljeno je na internet stranici Ministarstva zdravlja.

Navodi se da se od novopotvrđenih slučajeva, u kućnoj izolaciji nalaze tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su tri osobe zadržane na bolničkom lečenju i one su stabilnog opšteg stanja i bez komplikacija.

Od ukupnog broja zaraženih, njih 48 je u bolnicama, od kojih je petoro ili šestoro na respiratorima.

Među njima je i jedna osoba u Nišu koja je zbog sezonskog gripa bila na respiratoru, a u međuvremenu je utvrđeno da ima i korona virus.

Do 18 časova je Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak na korona virus testirano 440 osoba.U Srbiji je zbog korona virusa na snazi vanredno stanje, a od danas je uveden i policijski čas.

To podrazumeva zabranu kretanja za starije stanovništvo tokom dana, dok je u noćnim časovima zabranjeno kretanje svim građanima sem nadležnim organima koji su na zadatku i građanima koji rade u trećoj smeni.​

Premijerka zadovoljna disciplinom građana

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je posle jutrošnjeg uvođenja zabrane kretanja za starije od 65 godina zbog opasnosti od korona virusa, disciplina građana bila na "zavidnom nivou".

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da je po ocenama stručnjaka i epidemiologa od juče u Srbiji počeo trend ubrzavanja širenja zaraze i da su naredni dani od izuzetne važnosti.

"Zato mi je drago što smo uveli oštrije mere da bismo sačuvali najstarije...Dani pred nama biće izuzetno važni, borba ne samo da se nastavlja, pripremamo se još jače za dane pred nama", navela je premijerka.

Navela je da na teritoriji Srbije 6.000 volontera pomaže starijima u nabavci naimrnica, lekova, pri iznošenju smeća.

Problem građani koji se vraćaju iz inostranstva

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da srpske državljane iz inostranstva očekuje krivično gonjenje ukoliko, usled nepoštovanja mera samoizolacije, zaraze ili izazovu smrt drugog lica od korona virusa.

"Ako neko usled zabrane kretanja, zarazi druga lica, po članu 259. Krivičnog zakonika, može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a ako usled zabrane kretanja uzrokuje smrt očekuje ga kazna od dve do 12 godina zatvora", kazala je Brnabić novinarima u Vladi Srbije.

Navela je da se u Srbiju vraćaju i njeni državljani kojima je potvrđeno oboljenje od korona virusa, a da lekovima snižavaju temperaturu kako bi mogli da prođu kontrolu i napuste zemlje boravka.

Ona je istakla je da će državljani Srbije koji dolaze iz inostranstva, a koji budu prekršili mere samoizolacije, biti smešteni u neki od tri karantina - u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

Dodala je da će povratnici u Srbiju bez mesta prebivališta biti smešteni u karantin u Moroviću koji raspolaže sa 500 ležajeva.

Naglasila je da su najveći bezbedonosni izazov Srbiji ljudi koji se, i pored apela srpskih vlasti, vraćaju iz inostranstva u zemlju i navela da se od 14. marta do danas u 8 časova u Srbiju vratilo više od 65.000 građana.

"Teško je iskontrolisati kretanje tih osoba, a moraju da budu u samoizolaciji između 14 i 28 dana. Imamo građane koji su odgovorni, ali bi bilo patriotski da su ostali u tim zemljama u kojima žive", rekla je ona.

Poseban tim za kineske donacije

Brnabić je rekla i da je nakon obraćanja Aleksandra Vučića kineskim zvaničnicima iz te zemlje zabeleženo veliko interesovanje običnih građana da finansijski pomognu i pošalju medicinsku opremu Srbiji.

Dodala je i da je Vlada Srbije formirala poseban tim koji će se baviti donacijama iz Kine.

Otvoren je i poseban račun u toj zemlji na koji će građani uplaćivati pomoć za medicinsku opremu i sredstva u kineskim juanima.

"Za kineske kompanije koje posluju u Srbiji otvorili smo dinarski i devizni račun. Javljali su se da žele da doniraju meske, testove i finansijsku pomoć", istakla je ona.

Epidemiolog: Srbija ima dovoljno kreveta za obolele

Epidemiolog Mijomir Pelemiš izjavio je da Srbija ima spremnih 6.000 bolničkih kreveta za obolele od korona virusa i dodao da taj broj može biti povećan.

Navodeći da se broj obolelih u Srbiji povećava i da je to i očekivano, Pelemiš je kazao da zdravstveni sistem Srbije danas može da se izbori i ako se pojavi hiljadu obolelih u jednom danu.

"Spremamo se ozbiljno za veći broj obolelih. Imamo svu odgovarajuću terapiju koja se primenjuje u svetu sem jednog leka koji je u fazi kliničkog ispitivanja i koji nigde nije registrovan", kazao je Pelemiš na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je kazao da niko još ne zna kako će se virus dalje ponašati.

"Odgovorno tvrdim da se o tom virusu još uvek ne zna sve, ali znamo dosta da možemo da se borimo protv toga", kazao je Pelemiš.

Dodao je da nikome neće biti uskraćena hemioterapija ili dijaliza.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević kazala je da prosek godina hospitalizovanih osoba oko 60, ali i dodala da među obolelima ima svih starosnih grupa.

XS
SM
MD
LG