Dostupni linkovi

Merkel: Najteža vremena za Nemačku od Drugog svetskog rata


Nemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Nemačka zbog pandemije korona virusa prolazi najteža vremena još od perioda Drugog svetskog rata, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je u svom prvom televizijskom obraćanju naciji za 14 godina vlasti pozvala na solidarnost i poručila svakoj osobi u Nemačkoj da zaštiti one koji su najugroženiji.

“Još od Drugog svetskog rata naša zemlja se nije suočila sa ovakvim izazovima i sve zavisi od naše zajedničke solidarnosti”, navela je Merkel.

Dodala je i da naučnici ubrzano rade na pronalaženju vakcine protiv korona virusa, ali da dok se to ne desi, jedino možemo da radimo na usporavanju virusa.

“Nemačka ima odličan zdravstveni sistem, verovatno jedan od najboljih na svetu. Međutim, ni naše bolnice će biti pretrpane ako se veliki broj pacijenata javi za kratko vreme”, rekla je nemačka kancelarka.

Nemačka pretvara hotele i hale u bolnice

Nemačka će pretvoriti hotele i velike hale u bolnice kako bi se povećao kapacitet službi za intenzivnu negu obolelih od korona virusa, saopštila je danas nemačka vlada.

Uspostavljanje takvog privremenog smeštaja "treba da omogući bolnicama da se usredsrede na proširenje kapaciteta intenzivne nege", navodi vlada u Berlinu u svom saopštenju.

Nemačka takođe planira da udvostruči broj kreveta za respiratornu asistenciju u bolnicama, kako bi one mogle da prime pacijente obolele od korona virusa.
Nemačka raspolaže sa oko 25.000 tih kreveta, više nego što ih imaju Francuska ili Italija.

Sa više od 80 miliona stanovnika, Nemačka ima, prema procenama, oko 8.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, od kojeg je umrlo između 12 i 16 ljudi.

XS
SM
MD
LG