Dostupni linkovi

Tokio se 'ne priprema za odgađanje Olimpijade'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Japan ne vrši nikakve pripreme za odgađanje Ljetnih olimpijskih igara, koje bi se trebale održati ove godine u Tokiju, saopćio je glasnogovornik japanske Vlade Jošihide Suga.

On je u obraćanju parlamentu u Tokiju naglasio da je Japan odlučan u namjeri da organizira takmičenje kao što je planirano, uprkos širenju epidemije Covida-19.

Suga je rekao da će Vlada nastaviti vršiti pripreme za održavanje Igara od 24. jula do 9. augusta, te da blisko surađuje sa organizacijama kao što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

"Ne prilagođavamo ništa sa ciljem odgađanja igara", istakao je Suga.

Komentari Tokija izneseni su uslijed sve veće zabrinutosti u vezi s tim da li se Igre mogu organizirati kao što je planirano, zbog brzog širenja korona virusa, što dovodi do panike na finansijskom tržištu i obustavlja poslovanje i društvene aktivnosti širom svijeta.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je 17. marta da su se lideri zemalja Grupe sedam suglasili da podrže "kompletnu Olimpijadu", ali nije želio govoriti o tome da li je bilo koji lider postavio pitanje o mogućnosti odgađanja takmičenja.

Zamjenik japanskog premijera Taro Aso izjavio je ranije da Ljetne olimpijske igre nemaju smisla ukoliko zemlje ne mogu poslati svoje sportiste da sudjeluju na takmičenju.

Abe je 17. marta istakao da je poželjno da se Igre održe u okruženju gdje se svi osjećaju sigurno i sretno.

XS
SM
MD
LG