Dostupni linkovi

Savet opštih poslova EU: Pozitivna odluka o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom


Savet opštih poslova Evropske Unije (EU) će pozitivno odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Naime u nacrtu zaključaka u koji RSE ima uvid stoji da će se ministri zemalja članica EU "pod uslovom da ga usvoji Evropski savet (nivo šefova država i vlada), odlučiti za otvaranje pregovora o pristupanju sa Republikom Severnom Makedonijom i Albanijom".

Ovi zaključi bi trebali da se usvoje na sastanaku koji treba da bude održan 24 marta, ali će najverovatnije biti u formatu video-konferencije zbog preventivnih mera u cilju suzbijanja korona virusa.

"Savet poziva Evropsku Komisiju da, bez odlaganja i najkasnije do juna, podnese predlog foruma za pregovore, a prva međuvladina konferencija trebalo bi da bude sazvana bez odlaganja nakon usvajanja pregovora", stoji u nacrtu zaključaka.

Ove zaključke koje bi trebalo da usvoji Savet ministara EU narednog utorka, treba da podrže šefovi država i vlada EU na samitu koji je bio zakazan da se održi između 27 i 28 marta. U svetlu okolnosti zbog virusa COVID-19, velika je verovatnoća da će i ovaj sastanak biti u formatu video-konferencije.

Pozitivna odluka o Severnoj Makedoniji i Albaniji je rezultat nove metodologije sa kojom je izašla Evropska Komisija početkom februara i pozitivnim izveštajem koje je objavila Komisija oko ovih zemlja a gde se zaključilo da su i Skoplje i Tirana napredovale u neophodnim reformama u procesu evropskih integracija.

Prema diplomatskim izvorima, ne isključuje se mogućnost da se jezik po pitanju Albanije malo izmeni i da se dodaju neki uslovi pre formalnog otvaranja pristupnih pregovora. U slučaju Severne Makedonije, prema istim izvorima, zeleno svetlo ostaje bezuslovno i ceremonija otvaranja bi trebala da se održi u što skorijem roku.

Severna Makedonija čeka na otvaranje pristupnih pregovora od 2009. godine a Albanija od 2018.

U oktobru prošle godine, Francuska je blokirala pozitivnu odluku uslovljavajući je izmenom u pristupu u pregovorima o članstvu.

XS
SM
MD
LG