Dostupni linkovi

Vučić ne isključuje uvođenje vanrednog stanja u Srbiji zbog korona virusa


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja u zemlji zbog epidemije korona virusa, ali da to podrazumeva najteže moguće mere i potpunu izolaciju.

"Ne isključujem tu mogućnost ali onog sekunda kad se uvede nema više kafića, pozorišta, barova. Onda ide vojska na ulice, zna se šta na granice", rekao je Vučić.

Dodao je da se vanredno stanje po proceduri uvodi tako što ministar odbrane uputi pismo predsedniku države da je ugrožena bezbednost građana.

"To dalje ide u skupštinu, ali s obzirom na zabranu okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru moguće je da predsednik Republike, predsednici Vlade Srbije i Skupštine trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje", rekao je predsednik Srbije.

Najavio je da će biti upućen poziv penzionisanim lekarima u Srbiji kako bi pomogli u sprečavanju širenja korona virusa.

"Kada nam krene taj veći broj zaraženih, a ovo je sada, uslovno govoreći, ništa, imajući u vidu krizu koja će nas zahvatiti, moramo biti spremni za nešto mnogo teže. Ovo je najteži izazov za nas u poslednjih nekoliko decenija zato što nemate ni od koga pomoć i što moramo sami o sebi da brinemo", rekao je Vučić.

'Srbija će sprečiti izvoz osnovnih životnih namirnica u narednih mesec dana'

Srbija će sprečiti izvoz osnovnih životnih namirnica u narednih mesec dana, a obustaviće se i izvoz dezinfekcionih sredstava, izjavio je Vučić.

Vučić je nakon sastanka Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica korona virusa po privredu rekao da Srbija ima zalihe osnovnih životnih namirnica koje su dovoljne za godinu dana i da „niko neće biti gladan“.

"Građani ne treba da brinu za osnovne životne namirnice. Planiramo da sa ovim završimo za dva meseca. Da za godinu dana nemamo ništa što bi neko uradio, imamo dovoljno pšenice i brašna, nema problema ni sa uljem, šećerom... Sprečićemo izvoz osnovnih životnih namirnica za najmanje 30 dana", rekao je Vučić.

Dodao je da proizvođači dezinfekcionih sredstava i toalet papira svoje proizvode neće moći da izvoze na strana tržišta.

Vučić rekao je da će država u slučaju da u trenutnoj zdravstvenoj krizi ostane bez likvidnih sredstava posegnuti za novcem iz Fonda za razvoj, ali da Srbija ima dovoljno deviznih rezervi za trenutne potrebe.

"Imamo 13,5 milijardi evra devizne rezerve, pet milijardi više nego pre nekoliko godina. Imamo 30,5 tona zlata, 9 tona u Bernu u Švajcarskoj da bismo svakog trenutka to mogli da naplatimo. Naša monetarna i fiskalna stabilnost su neupitni", istakao je predsednik.

Naveo je i da će Srbija od komercijalnih banaka koje posluju na domaćem tržištu tražiti moratorijum, odnosno odlaganje otplate kredita, u roku od 90 dana.

Govoreći o broju respiratora, predsednik Srbije je rekao da je jutros (subota, 14. mart) nabavio još 50, a da nabavka nigde nije oglašena.

"Snalazim se. Pa me gonite jednog dana što sam narodu nabavljao respiratore.. . Zato što ono što nas čeka biće užasno i nikada nećemo biti pripremljeni. Nijedna zemlja nije pripremljena“, rekao je Vučić i naglasio da je ukupan broj respiratora od danas državna tajna. U obraćanju građanima u četvrtak, 12. marta rekao je da Srbija raspolaže sa 1.008 respiratora i da je u toku nabavka još 500 aparata.

Kada su u pitanju firme i pojedinci koji budu pogođeni koronavirusom, Vučić je rekao da će država pomoći "koliko god budemo mogli da pomognemo“.

Predsednik Srbije je apelovao na starije građane da ne izlaze na ulice i da će državne institucije naći način kako da im dostave namirnice.

Govoreći o mogućem odlaganju izbora, Vučuć je rekao da je za utorak zakazao razgovor sa svima koji su zainteresovani za parlamentarne izbore.

"Da otvoreno razgovaramo i vidimo šta ćemo i kako, po pitanju političke demokratije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

XS
SM
MD
LG