Dostupni linkovi

Sastanak Kurtija i Thacija o koordinaciji spoljne politike Kosova


Albin Kurti i Hashim Thaci
Albin Kurti i Hashim Thaci

Predsednik i premijer Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) i Aljbin Kurti (Albin) sastali su se u petak popodne, nakon nekoliko neuspelih pokušaja da se sastanu, a u cilju koordinacije po pitanju spoljne politike Kosova, odnosno po pitanju dijaloga Kosova i Srbije. Sastanak je trajao više od dva sata.

„Diskutovano je o unutrašnjim pitanjima ali i o spoljnoj politici, o nacionalnim interesima i prioritetima države Kosovo i njenih građana, o reformama koje se trebaju desiti kako bi se brže kretali ka evropskom perspektivi, o razvoju i novim mogućnostima, o ulozi i ojačavanju Kosova na međunarodnoj areni“, kazao je Tači u obraćanju novinarima nakon sastanka.

„Takođe i o dijalogu Kosova i Srbije. Bila je zajednička konstatacija da zajednički rad nosilaca institucija i političkih lidera, pozicije i opozicije, može da unapredi put zemlje brže i bolje napred. Mislim da ima prostora i supstance da nas više stvari zbližava nego što nas razdvaja kako bismo unapredili zemlju što pre prema NATO i EU, i kako bi zauvek očuvali prijateljstvo sa SAD-om“, kazao je Tači.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare rekao da se usaglasio sa kosovskim predsednikom da se sastaju kako bi "komunicirali i sarađivali po pitanju spoljne politike".

"Sastanak je otvorio niz tema od mini šengena, pozicije, opozicije, dijaloga u Briselu i Vašingtonu, takse. Mislim da je bio važan sastanak koji predstavlja dobru vest za Kosovo, budući da premijer i predsednik razgovaraju o pitanjima koja su zajednička. Drugim rečima, bio je sadržajan sastanak. Nastaviće se kako ne bi bilo iznenađenja za građane Kosova ali i za rukovodioce institucija“, kazao je Kurti.

Tači je dodao da je sastanak u Beloj kući sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio od izuzetne važnosti i da Kosovu može da otvori perspektivu za postizanje konačnog sporazuma o recipročnom priznanju.

„Nadam se da će Vlada doneti brze i jasne odluke u pravo vreme koje će otvoriti put zajedničkom angažovanju političkog spektra. Naglašavam da ćemo za stolom biti ujedinjeni kao Kosovo u cilju ojačavanja državnog interesa i euroatlantske perspektive“, kazao je Tači.

Tači inače zahteva od Kurtija da deluje u skladu sa zahtevima Sjedinjenih Država, koje traže ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi se omogućio nastavak procesa dijaloga. Kako je kazao, Kurti ne sme da kasni sa donošenjem odluke "kako Kosovo ne bi otišlo u pogrešnom istorijskom pravcu".

SAD traži od Kosova da potpuno ukine taksu a kako bi se omogućio nastavak dijaloga Kosova i Srbije. Kurti odbija da odjednom potpuno ukine taksu, već se zalaže za njeno postepeno ukidanje u zameni za reciprocitet, kada se o tome postigne potpuna saglasnost sa njegovim koalicionim partnerom Demokratskim savezom Kosova. Ta partija, međutim, traži da se ispoštuju zahtevi SAD-a.

Kurti smatra i da između predsednika Kosova i Srbije postoji tajni sporazum i da se zbog toga traži ukidanje takse.

Tači je u nekoliko navrata zahtevao da se sastane sa Kurtijem a kako bi ga obavestio o njegovoj poseti Vašingtonu, odnosno sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beloj kući. Kurti, kako je sam rekao zbog ranije isplaniranih obaveza nije mogao da se sastane sa Tačijem do petka.

Tači je 9. marta održao niz sastanaka sa liderima političkih partija na Kosovu, a koje je obavestio o sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Vašingtonu. Toga dana, Kurti je odbio da prisustvuje jednom takvom sastanku, navodeći da se predsednik toga dana sastajao samo sa liderima partija.

I Kurti je ranije pozvao na sastanak Tačija uoči Minhenske konferencije u cilju koordinacije stavova po pitanju spoljne politike, međutim Tači je tada već bio u Minhenu dok se tamo nisu sastali. Isto je uradio i nakon Tačijevog povratka iz SAD, međutim Tači ni na taj poziv nije odgovorio.

Inače, Kurti smatra da on i Vlada Kosova imaju pravo da vode dijalog sa Srbijom, dok Tači smatra da to pravo pripada njemu.

XS
SM
MD
LG