Dostupni linkovi

U Italiji od korona virusa preminulo 1.016 osoba


Prazan metro u Rimu
Prazan metro u Rimu

Broj smrtnih slučajeva uzrokovan zarazom korona virusa u Italiji skočio je u posljednja 24 sata za 189 osoba što je porast od 23 posto u odnosu na raniji broj. Broj preminulih od COVID-19 bolesti iznosi 1.016 osoba, javila je Agencija za civilnu zaštitu u četvrtak, 12. marta, prenosi Reuters.


Ukupan broj zaraženih u Italiji, zemlji koja je u Evropi najgore pogođena korona virusom popeo se na 15.113 zaraženih.

Od ukupnog broja ljudi, javili su iz Agencije, više od 1.250 osoba je potpuno oporavljeno.

Italijanski premijer Giuseppe Conte (Đuzepe Konte) objavio je ranije da od 10. marta cijela zemlja postaje crvena zona zbog korona virusa.

Zabranjena su javna okupljanja širom zemlje zbog virusa korona. Italijani će smjeti da se kreću samo na posao, iz zdravstvenih razloga i u hitnim slučajevima.

"Naše navike se moraju promijeniti odmah, moramo se odreći nečega za dobrobit Italije", poručio je Conte tokom vanrednog obraćanja zbog sve većeg broja zaraženih i umrlih u ovoj zemlji.

Pored toga, glavni aerodrom u Rimu ‘Rome Fiumicino’ zatvorit će jedan od dva terminala, dok će drugi aerodrom u ovom gradu biti zatvoren za prevoz putnika, saopštili su zvaničnici u četvrtak 12. marta, nakon što je hiljade letova otkazano zbog korona virusa, prenosi Reuters.

Talijanske vlasti također razmatraju zatvaranje Liante aerodroma u Milanu koji se trenutno koristi za domaće letove. Rome Fiumicino će zatvoriti svoj glavni terminal 17. marta, dok će Ciampino aerodrom koji se koristi za niskobudžetne letove biti zatvoren od 14.marta.

'Evropa je postala nova Kina'

Direktor američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Robert Redfield rekao je američkim zastupnicima tokom saslušanja u Kongresu da “sada u svijetu 70 posto novih slučajeva oboljelih od korona virusa su vezani za Evropu”, čime je, prema njegovim riječima, Evropa postala nova Kina, piše AP.

XS
SM
MD
LG