Dostupni linkovi

Cijela Italija u karantinu, deset milijardi eura za borbu protiv virusa


Italijani kupuju osnovne namirnice, Rim, 10. mart
Italijani kupuju osnovne namirnice, Rim, 10. mart

Italijanski premijer Giuseppe Conte (Đuzepe Konte) objavio je da od danas (10. mart) cijela zemlja postaje crvena zona zbog korona virusa.

Odluka o stavljanju cijele Italije u crvenu zonu stupa na snagu 10. marta, samo nekoliko dana pošto su drastične mjere uvedene na sjeveru zemlje gdje ima najviše zaraženih.

Bit će zabranjena javna okupljanja širom zemlje zbog virusa korona, koji je u Italiji do sada odnio 463 života, a samo u jednom danu preminulo je skoro 100 ljudi.

Italijani će se smjeti da se kreću samo na posao, iz zdravstvenih razloga i u hitnim slučajevima.

"Naše navike se moraju promijeniti odmah, moramo se odreći nečega za dobrobit Italije", poručio je Conte tokom vanrednog obraćanja zbog sve većeg broja zaraženih i umrlih u ovoj zemlji.

Conte je pozvao i da se odgode svi sportski događaji, a nastava će biti obustavljena do 3. aprila, dodavši da je u ovim trenucima za ljude najbolje da ostanu kod kuće.

Restorani i kafići bit će zatvoreni nakon 18.00 sati, a bit će zatvoreni i pabovi, diskoteke, igraonice.

Zabranjene su mise, vjenčanja, sahrane.

Normalno će funkcionisati javni prevoz kako bi se, prema riječima premijera, osigurao kontinuitet proizvodnog sistema i omogućilo ljudima da idu na posao.

Vlada Italije usvojit će mjere ukupne vrijednosti oko deset milijardi eura za borbu protiv epidemije virusa, saopštio je 10. marta ministar industrije Stefano Patuanelli (Patuaneli).

On je rekao da će mjere vjerovatno izazvati rast budžetskog deficita ove godine do nivoa nešto manjeg od tri posto.

Izvor iz Vlade rekao je 9. marta da Ministarstvo finansija razmatra podizanje granice deficita sa 2,8 posto domaćeg proizvoda ove godine. Prošle sedmice je saopšteno da će deficit biti podignut na 2,5 posto sa prethodnog cilja od 2,2 posto.

Patuanelli je rekao da će Vlada vjerovatno usvojiti prvu grupu mjera vrijednih manje od deset milijardi eura, a da će ostale biti dodate u drugoj fazi.

U Italiji su do sada od korona virusa preminule 463 osobe. Ukupno su zaražene 9.172 osobe. Samo u sjevernoj pokrajini Lombardiji je 5.469 ljudi pozitivno na virus korona.

XS
SM
MD
LG