Dostupni linkovi

Lideri partija Severne Makedonije za sada ne razmišljaju o odlaganju izbora


Skoplje, Severna Makedonija
Skoplje, Severna Makedonija

Lideri vodećih partija Severne Makedonije na sastanku u četvrtak 12. marta kod premijera nisu razgovarali o odlaganju vanrednih parmentarnih izbora 12. aprila, već o tome kako voditi kampanju u vreme korona virusa, prenosi agencija Beta.

"U ovom momnetu nismo razgovarali (o odlaganju izbora) jer cenimo da nema potrebe da donosimo takve odluke. O svakoj novonastaloj situaciji ćemo naknadno razgovarati", rekao je premijer Oliver Spasovski na konferenciji za novinare nakon sastanka sa liderima partija.


Kako je istakao, zajednički stav političkih lidera je da je zdravlje najvažnije i da su životi građana ispred svega i istakao da je veoma važno da političke partije pokažu odgvornosti i da slede preporuke institucija za suzbijanje korona virusa i da tome prilagode kampanje.

"Sada je važno da usaglasimo kampanju sa merama vlade, jer to je pre svega odgovornost političkih subjekata, da se ponašamo odgovorno i da znamo da sitni politički poeni ili partijski interesi neće doprineti zdravlju građana", rekao je Spasovski.

Lideri sedam parlamentarnih stranaka su rekli da će umesto velikih mitinga kampanju voditi preko medija i društvenih mreža i u manjim susretima sa građanima, tipa "od vrata do vrata".

Predsednik makedonske opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je rekao da veliki mitinzi nisu ni mogući zbog antikorona mera i istakao da će njegova stranka prilagoditi kampanju društvenim mrežama i u susretima sa građanima od vrata do vrata.

Bivši premijer i lider vladajućeg SDSM Zoran Zaev je rekao da nije razgovarano o odlaganju izbora jer do njihovog održavanja ima ceo mesec.

"Neozbiljno i neodgvororno bi bilo kada nemamo sve ulazne informacije da razgovaramo da li za 30 dana treba odložiti izbore. Vladine mere za sprečavanje korona virusa važe do 24. marta, što će obuhvatiti i i prva dva dana zvanične kampanje", rekao je Zaev, ističući da sada postoje mogućnosti da se kampanja intenzivnije vodi preko medija.

Severna Makedonija ima devet prijavljenih slučajeva zaraženih korona virusom.

XS
SM
MD
LG