Dostupni linkovi

U Severnoj Makedoniji zatvorene sve obrazovne ustanove zbog korone


Uvedena je i zabrana održavanja masovnih skupova na period od 30 dana
Uvedena je i zabrana održavanja masovnih skupova na period od 30 dana

Vlada Severne Makedonije donela je odluku da se od 11. marta zatvore svi vrtići, osnovne i srednje škole, kao i fakulteti, kako bi se sprečilo širenje virusa korona. Ova mera će biti na snazi do 25. marta.

Odluka je donesena na predlog Komisije za zarazne bolesti, nakon što je u Severnoj Makedoniji registrovano sedam osoba zaraženih virusom covid-19, među kojima je i direktorka Klinike za kožne bolesti u Skoplju.

Prema odluci Vlade, uvedena je zabrana na održavanje masovnih skupova u otvorenom i zatvorenom prostoru na period od 30 dana.

Ministar zdravlja Venko Filipče je na pres konferenciji u utorak saopstio da se zabranjuju svi masovni skupovi na otvorenom i zatvorenom prostoru sa preko 1.000 ljudi, svi kulturni događaji, a sportski događaji će se odvijati bez prisustva publike u narednih 30 dana.

Uvodi se i obavezna samoizolacija od 14 dana za sve osobe koje dolaze iz visoko i srednje-rizičnih država.

Vlada zabranjuje izvoz medicinske opreme i sredstava za sve ekonomske operatore i proizvođače u zemlji, osim sa posebnom dozvolom Ministarstva zdravlja.

Preporučuje se izbegavanje putovanja u zemljama visokog i srednjeg rizika.

Isto tako preporuka se upućuje i starijim i visoko-rizičnim kategorijama građana sa hroničnim bolestima da smanje svoje kretanje i da izbegavaju javni prevoz.

XS
SM
MD
LG