Dostupni linkovi

Erdoan: Prijavićemo Grčku međunarodnim telima


Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan
Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan optužio je grčke vlasti da njihovo navodno grubo ponašanje prema migrantima na grčko-turskoj granici može da se poredi sa onim što su "radili nacisti" i najavio da će prijaviti Grčku međunarodnim telima.

"Nema razlike između onoga što su uradili nacisti i slika sa granice sa Grčkom. Otvarati vatru, ispaljivati suzavac i upotrebiti vrelu vodu na nedužne ljude čiji jedini cilj je da spasu svoje živote i izgrade bolju budućnost za svoju decu je varvarstvo u pravom značenju te reči", kaže Erdoan.

Poslanicima svoje vladajuće stranke Erdoan poručuje da će Turska migrantima omogućiti da idu ka EU sve dok Evropska unija ne ispuni obaveze iz međusobnog sporazuma iz 2016. godine koji je pomogao zaustavljanje migrantske krize.

EU je tada ponudila Turskoj do šest milijardi evra za pomoć za zbrinjavanje sirijskih izbeglica na njenoj teritoriji, ubrzani put ka prijemu u EU i unapređenje sporazuma o Carinskoj uniji.

"Nastavićemo sadašnju meru (otvorenih granica) na našim granicama dok se ne ispune sva naša očekivanja", tvrdi Erdoan.

Hiljade migranata nagomilale su se na granici Turske s Grčkom posle objave turske vlade prošlog meseca da više neće sprečavati migrante da napuste njenu teritoriju na putu ka Zapadu.

Grčka je rasporedila policiju za suzbijanje demonstracija i graničnu policiju da spreči prelaske migranata iz Turske, često upotrebljavajući suzavac, šok-bombe i vodene topove.

Atina i Ankara razmenjuju optužbe

Dok Turska tvrdi da su četiri migranta poginula od akcija grčke policije, a da je 1.000 povređeno, Atina navodi da su turske bezbednosne snage ispaljivale suzavac na grčku policiju.

U Atini portparol grčke vlade Steljos Pecas kaže da Erdogan stalno pokušava da podrije atmosferu, ali da Grčka nastavlja da radi svoj posao a to je zaštita grčkih i evropskih granica.

"Svima govorimo da ne smeju da pokušavaju da prođu 'kroz prozor' jer postoje 'vrata'. Ko god ima prava na zaštitu može da zakuca na ta vrata i dobije zaštitu na koju ima prava po međunarodnom zakonu, ali neće proći kroz prozor", objašnjava Pecas.

Turski brod udario grčki

Portparol grčke vlade navodi i da je ambasador Turske u Atini pozvan da mu se uloži protest jer je danas turski patrolni brod pokušao da namerno udari grčki i to u grčkim teritorijalnim vodama, kod ostrva Kosa.

U sudaru je oštećen grčki brod i nije bilo povređenih, saopšteno je iz grčke obalske straže.

U međuvremenu dodatne snage stigle su sa Kipra, iz Austrije i Poljske da pomognu Grčkoj da patrolira granicu sa Turskom.

XS
SM
MD
LG