Dostupni linkovi

Erdoan traži pomoć NATO-a, EU zahteva povlačenje migranata


Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan u Briselu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan tražio je u ponedeljak tokom posete Briselu od NATO-a "konkretnu pomoć" u sukobu u Siriji,.

"Očekujemo konkretnu pomoć od strane svih naših saveznika. NATO je u kritičnom procesu u kome jasno treba da pokaže solidarnost", rekao je Erdoan posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

On je istakao da Ankara želi da Alijansa u potpunosti primeni odluke donete 2012. i 2015. o tome da se podrže turske vazdušne snage.

Erdoan je došao u sedište EU posle svoje odluke da otvori turske granice migrantima i izbeglicama koje se nalaze na njenoj teritoriji da bi naterao evropske zemlje da pruže podršku turskim političkim i humanitarnim rešenjima u Siriji. U Turskoj se nalazi 3,6 miliona sirijskih izbeglica.

Blizu milion ljudi u sirijskoj provinciji Idlib na severozapadu zemlje pobeglo je ka turskoj granici posle ofaznive sirijskih snaga koje vazdušno podupire Rusija, stavljajući Ankaru pod pritisak.

Turska je u februaru u Idlibu izgubila više od 50 vojnika u napadima sirijskih snaga.

"Naši saveznici treba da pokažu solidarnost sa našom zemljom bez diskriminacije i bez politikih uslova", rekao je Erdoan.

On je istakao da je vrlo važno da pomoć koju Turska traži bude data bez odlaganja.

Erdoan je takođe zamerio Grčkoj što optužuje Tursku da je kriva za novu migrantsku krizu.

"Neracionalno je i neuviđavno da jedan saveznik, jedna susedna zemlja svaljuje krivicu na Tursku", rekao je Erdoan.

Stoltenberg je rekao tokom sastanka da je NATO već investirao više od pet milijardi dolara u Tursku, uključujući u vojne baze i lokacije za radare.

Istovremeno, nemački poslanik u Evropskom parlamentu Manfred Veber je rekao da je “preduslov za bilo kakvu dodatnu pomoć EU Turskoj da zaustavi podršku ilegalnom prelasku migranatapreko granica i povuče ih”.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen je izjavila uoči sastanka sa Erdoanom da događaji na tursko-grčkoj granici “jasno ukazuju na politički motivisani pritisak na spoljašnje granice EU.”

Prema sporazumu dve strane iz 2016, predviđeno je da vlasti u Ankari zaustave priliv migranata na stari kontinent u zamenju za šest milijardi evra pomoći sirijskim izbeglicama u Turskoj, njen ubrzani put ka članstvu u EU, ukidanje viza turskim građanima u evropske zemlje.

Međutim, odnosi Brisela i Ankare su zahladneli nakon neuspelog državnog udara protiv Erdoana iz jula 2016. EU optužuju turske vlasti da su to iskoristile za obračun sa neistomišljenicima, te kršenje demokratskih normi i vladavine prava.XS
SM
MD
LG