Dostupni linkovi

Erdoan pozvao Grčku da 'otvori vrata' migrantima


"Grčko, upućujem ti poziv: Otvori i ti tvoje granice i oslobodi taj teret": Erdoan
"Grčko, upućujem ti poziv: Otvori i ti tvoje granice i oslobodi taj teret": Erdoan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) pozvao je u nedelju Grčku da "otvori vrata" migrantima kojima je Turska otvorila svoje granice, i da ih pusti da idu dalje u druge zemlje Evropske unije (EU).

"Grčko, upućujem ti poziv: Otvori i ti tvoje granice i oslobodi taj teret. Pusti ih da idu u druge evropske zemlje", poručio je Erdoan u govoru u Istanbulu prenošenom preko televizije.

Erdoan je najavio da u ponedeljak ide u Brisel da razgovara o migrantskom pitanju sa zvaničnicima EU i izrazio nadu da će se vratiti iz Belgije sa "drugačijim rezultatima".

Izuzetno je napeta situacija između Turske i EU otkako je Turska krajem februara objavila da otvara granice za migrante na svojoj teritoriji i pušta ih da idu ka EU. Od tada su se desetine hiljada migranata nagomilalo na grčko-turskoj granici, pokušavajući svim silama da je pređu u čemu im pomažu turske snage.

Podsetimo, turski predsednik Erdoan izjavio je da su turske granice otvorene za migrante, nakon što su 33 turska vojnika poginula u vazdušnom napadu snaga sirijske vlade u Idlibu u Siriji.

Turska je 2016. godine, nakon sporazuma s EU, zatvorila vrata migrantima za Grčku, dobivši zauzvrat finansijsku pomoć.

XS
SM
MD
LG