Dostupni linkovi

U Bihaću uhapšeno deset osoba u migrantskom centru


Policija u privremenom prihvatnom centru "Bira", 11. mart

Deset osoba, državljana Pakistana i Afganistana, uhapšeno je 11. marta u privremenom prihvatnom centru "Bira" u Bihaću, na zapadu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

Pronađena je i oduzeta i određena količina opojnih droga, kao i velika količina oruđa i predmeta koji mogu poslužiti za nanošenje povreda, izjavio je za RSE portparol policije Unsko-sanskog kantona, Ale Šiljededić.

"Akcija je ciljano usmjerena na pronalazak lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela iz grupe krivičnih djela protiv spolne slobode i morala, kojom uključujemo krivična djela silovanje, spolni odnos sa nemoćnom osobom, ali i krivičnih djela koja su povezana sa zloupotrebom droga", kazao je Šiljededić.

Akciju su proveli pripadnici MUP-a USK.

U toku je kriminalistička obrada nad uhapšenima, nakon čega će biti proslijeđeni u Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona na dalje postupanje.

Šiljdedić dodaje da je akcija uslijedila nakon operativnih saznanja da su žrtve maloljetnici koji borave u kampu "Bira" zbog čega je u sve aktivnosti uključen i Centar za socijalni rad Bihać.

U prihvatnom centru "Bira" u Bihaću smješteno je oko 2.000 izbjeglica i migranata među kojima je između 350 i 400 djece i maloljetnika bez pratnje.

Na području Unsko-sanskog kantona u prihvatnim centrima i van njih boravi oko 5.000 izbjeglica i migranata.

TV Liberty: Vrijeme seoba
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:15 0:00

XS
SM
MD
LG