Dostupni linkovi

Migranti iz Tuzle stigli u Blažuj


Čišćenje stanice u Tuzli nakon odlaska migranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Čišćenje stanice u Tuzli nakon odlaska migranata

Oko 490 migranata izmješteno je 11. marta sa autobuske i željezničke stanice u Tuzli i dovezeni u prihvatni centar Blažuj nadomak Sarajeva, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamjenik direktora Ureda za strance Bosne i Hercegovine, Mirsad Buzar.

"Evidentan je bio problem smještaja migranata na autobuskoj stanici u Tuzli gdje su napravili improvizovano šatorsko naselje, gdje su uslovi bili prilično nehumani. Migrantima je po dolasku u Blažuj obezbijeđen prije svega medicinski pregled, a potom humaniji smještaj i topli obrok", kazao je Buzar za RSE.

Pripadnici Policijske uprave Tuzlanskog kantona su 11. marta asistirali službenicima Službe za poslove sa strancima u akciji izmještanje migranata sa platoa glavne autobuske stanice u Tuzli.

Preduzete aktivnosti su epilog nedavnih sastanaka ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem.

Prema procjenama u Tuzli je boravilo oko 700 migranata, a mnogi od njih su se mjesecima nastanili u improviziranom šatorskom naselju na platou autobuske i željezničke stanice.

Nakon izmještanja migranata, sa stanice je uklonjeno improvizovano šatorsko naselje.

Skupština Tuzlanskog kantona je 21. novembra 2019. na vanrednoj sjednici donijela nekoliko zaključaka koji se odnose na migrantsku krizu u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Zatraženo je od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se spriječio nelegalan ulazak migranata u BiH.

Istovremeno, zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i direktor Uprave policije da preduzmu sve neophodne mjere u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti stanovništva.

TV Liberty: Vrijeme seoba
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:15 0:00

XS
SM
MD
LG