Dostupni linkovi

Vlada RS traži zabranu ulaska u BiH za osobe iz zemalja zahvaćenih korona virusom


Iz Vlade je saopćeno da će obezbijediti 250.000 evra za nabavku medicinske opreme
Iz Vlade je saopćeno da će obezbijediti 250.000 evra za nabavku medicinske opreme

Vlada Republike Srpske (RS) traži od nadležnih organa Bosne i Hercegovine da preduzmu mjere i aktivnosti u cilju sprečavanja ulaska stranih državljana u BiH koji dolaze iz zemalja zahvaćenih virusom korona (NR Kina, Južna Koreja, Iran i Italija), s tim da osobe iz RS i BiH državljani koji dolaze s tih područja moraju ići u obaveznu kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana.

Iz Vlade je saopćeno da će obezbijediti sredstva, od 500.000 KM (250.000 evra), za nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koja se koriste u svrhu daljeg sprečavanja i suzbijanje pojave koronavirusa, kojim su do sada zaražene četiri osobe u tom bh.entitetu.

Na telefonskoj sjednici entitetske vlade zadužili su Institut za javno zdravstvo RS da vrši nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava u svrhu sprečavanja i suzbijanje pojave koronavirusa (COVID-19) u RS.

Od 11. do 30. marta zabranjuju se javna okupljanja građana u RS-u, a zaduženi su Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo da preduzmu sve potrebne mjere s ciljem obustavljanja nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i visokoškolskim ustanovama u istom periodu.

XS
SM
MD
LG