Dostupni linkovi

Erdoan sa liderima EU o migrantima


Redžep Tajip Erdoan
Redžep Tajip Erdoan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan danas će u Briselu razgovarati sa zvaničnicima Evropske unije u vreme neslaganja Ankare i Brisela oko podele odgovornosti za izbeglice i migrante.

Hiljade migranata su s turske strane kopnene granice s Grčkom, članicom EU, od kada je Erdoanova vlada saopštila da Turska, u kojoj su više od tri i po miliona sirijskih izbeglica, više neće da sprečava ni njih ni migrante da prelaze u EU.

Erdoan je tražio da Evropa preuzme veći teret brige o izbeglicama.

On je optužio EU da ne ispunjava svoje obaveze, između ostalog ne uplaćuje obećani novac Turskoj koji je predviđen sporazumom između EU i Turske iz 2016. godine za zaustavljanje priliva migranata u Evropu.

Iz EU kažu da uplaćuju novac.

Turski lider bi trebalo da se danas sastane s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kako bi razgovarali o sporazumu iz 2016. godine.

Erdoan bi trebalo da se sastane i sa generalnim sekretarom NATO-a Jens Stoltenbergom, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Sporazum iz 2016. godine, kojim je smanjen broj migranata u Evropi, predviđeno je da Turska zaustavi priliv migranata i izbeglica u Evropu u zamenu za 6 milijardi evra (6,7 milijardi dolara) pomoći za sirijske izbeglice na njenoj teritoriji, ubrzano članstvo u EU i bezvizni režim za turske državljane.

Brisel je upozorio Ankaru da ne koristi migrante kao "istrument pritiska u cilju dodatne podrške" i naglasio da "EU neće dozvoliti da bude ucenjivana".

Visoki turski zvaničnik rekao je da će se danas u Briselu razgovarati o mogućoj reviziji sporazuma iz 2016. godine.

XS
SM
MD
LG