Dostupni linkovi

Deblokirana mostarska deponija Uborak


Zbog blokade gradske deponije ulice Mostara preplavljene su smećem (6. mart 2020)
Zbog blokade gradske deponije ulice Mostara preplavljene su smećem (6. mart 2020)

Deponija Uborak, koja se nalazi desetak kilometara od Mostara, odblokirana je nakon višemesečne blokade, koju su organizovali aktivisti i građani, tražeći da se to odlagalište otpada izmjesti.

Iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče" izjavili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da privremeno odustaju od blokade deponije.

“Ne možemo dopustiti da svi građani Mostara nastave ispaštati zbog nesavjesnog gradonačelnika i nerada nadležnih”, izjavio je Nijaz Hodžić, potpredsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče” za RSE.

Hodžić je pozvao predstavnike Hercegovačko-neretvanskog kantona i entiteta Federacije BiH da se uključe u rješavanje problema.

“U slučaju izostanka njihove reakcije i potpisivanja zahtjeva, bićemo primorani ponovo blokirati nelegalnu deponiju na Uborku”, kazao je Hodžić.

Mještani naselja oko deponije Uborak, predvođeni Građanskom inicijativom i Udruženjem "Jer nas se tiče", mjesecima su blokirali ovu gradsku mostarsku deponiju i tražili od gradskih vlasti da se to odlagalište komunalnog otpada zatvori i izmjesti.

Optužuju vlasti za nepravilno upravljanje otpadom, nerad, ali tvrde i da je na Uborak odlagan, osim komunalnog i animalni, te medicinski otpad.

Gradske vlasti su ponudile sporazum od pet tačaka predstavnicima Inicijative "Jer nas se tiče".

Vlasti su ponudile, pored ostalog, osiguravanje novca za kvalitetan rad na zbrinjavanju otpada, pokretanje izrade studija potrebnih za dobijanje okolinske dozvole, kao i pokretanje prikupljanja novca za ugradnju prečistača za procjedne vode, koje se iz deponije ulijevaju u lokalni potok, koji se dalje ulijeva u rijeku Neretvu.

Problem deponije Uborak u centru je pažnje javnosti nakon što su početkom juna 2019. godine nevladine organizacije iznijele podatak da se na tu deponiju odlaže sumnjivi mulj sa pročistača otpadnih voda iz južne zone Mostara.

Mještani naselja uz Uborak su potom 10. juna blokirali ulaz u odlagalište, sprečavajući kamione komunalnih preduzeća da deponuju smeće sa ulica gradskih i prigradskih naselja, uslijed čega je Mostar bio bukvalno zatrpan smećem.

Blokada je trajala do 20. juna, kada je okončana dogovorom predstavnika mještana i vlasti da se formira mješovita komisija, koja će raditi na pronalaženju nove lokacije za deponiju.

Uz optužbe da je za pola godine mješovita komisija zasijedala samo jednom, te dan nakon što je deponiji Uborak istekla okolinska dozvola Federalnog ministarstva okoliša i turizma, mještani su 4. decembra 2019. godine ponovo blokirali ulaz u odlagalište.

Blokada je okončana 9. decembra 2019. intervencijom policije, koja od tog dana stalno čuva kapiju deponije, dok su tu sve vrijeme prisutni i predstavnici mještana, koji ne odustaju od svojih zahtjeva.

Mještani su 22. januara 2020. takođe nakratko bili blokirali prilazne puteve ka deponiji Uborak.

Nastavlja se blokada deponije u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

XS
SM
MD
LG