Dostupni linkovi

Nije korona, ali Mostaru prijeti epidemija


Smeće kod jedne mostarske osnovne škole, 6. mart

Na sjevernom ulazu u Mostar nalazi se gomila otpada u neposrednoj blizini lokalne ambulante. Mostarka koja se nije željela predstaviti, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je to sramotno.

"Ovo je jako bezobrazno od države da mi sad ispaštamo neke moguće zaraze, a svakako već zaraze vladaju ovim svijetom. Čak sam u podsvijesti (razmišljala, op. RSE) da krenem nositi one (medicinske, op. RSE) maske", kazala je stanovnica Mostara za RSE.

U drugom naselju, neposredno uz lokalnu osnovnu školu, nalazi se brdo nakupljenog smeća. Jedna prolaznica, koja se također nije htjela predstaviti, izražava nezadovoljstvo zbog nagomilanog smeća na mostarskim ulicama.

"Šta ja imam kazati? Nek' je njima dobro, nek' njima više ne 'pada', nama nije važno", rekla je ta stanovnica Mostara za RSE.

U popularnom mostarskom šetalištu, u neposrednoj blizini Starog grada, jedan stariji Mostarac je situaciju sa gomilama smeća na ulicama ovako prokomentirao:

"Žalosno i tužno, da je Mostar nekada bio najčistiji grad u bivšoj Jugoslaviji. Danas je najprljaviji."

Smeće u naselju Mazoljice, Mostar
Smeće u naselju Mazoljice, Mostar

Otkud gomile smeća u gradu?

Mještani naselja oko deponije Uborak, koja se nalazi devet kilometara od grada, predvođeni Građanskom inicijativom i Udruženjem "Jer nas se tiče", već mjesecima blokiraju ovu gradsku mostarsku deponiju i traže od gradskih vlasti da se to odlagalište komunalnog otpada zatvori i izmjesti.

Optužuju vlasti za nepravilno upravljanje otpadom, nerad, ali tvrde i da je na Uborak odlagan, osim komunalnog i animalni, te medicinski otpad.

Podsjećaju da od početka decembra 2019. godine, deponija više nema ni okolinsku dozvolu niti ijedan validan dokument za rad, kao i da su njeni kapaciteti skoro popunjeni.

Zbog neodvoženja smeća na ovu deponiju, kako je upozorio Gradski Štab civilne zaštite u četvrtak, 5. marta, na gradskim ulicama nalazi preko 1.000 tona biološkog otpada, što u trenutku moguće svjetske epidemije zarazom korona virusom predstavlja veliku opasnost.

"I ovim putem bih uputio apel Inicijativi 'Jer nas se tiče’, jer se i nas ostalih 120.000 građana Mostara tiče. Korona virus preživljava devet dana na normalnoj podlozi, suhoj podlozi. Onda možete misliti koliko dugo će preživjeti na biološkom otpadu", izjavio je Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić smatra da gradu zbog ogromnih količina smeća prijeti pandemija i to dovodi u vezu sa blokadom deponije.

"Ako se desi pandemija u Gradu Mostaru, a da se dokaže da je izvor smeća bio izbor zaraze, znači smeće po ulicama da je bio izvor zaraze, onda sigurni budite da će i oni (Inicijativa 'Jer nas se tiče', op. RSE) vremenski na sudu odgovarati, jer smeće se očito nije moglo voziti", izjavio je gradonačelnik Bešlić.

Ponuda gradskih vlasti

Gradske vlasti su ponudile sporazum od pet tačaka predstavnicima Inicijative "Jer nas se tiče", čijim potpisivanjem bi došlo do deblokade deponije Uborak.

Vlasti traže da se "zbog ugroženosti zdravlja i života građana u Mostaru" odmah dozvoli odvoz komunalnog otpada. Nude, pored ostalog, osiguravanje novca za kvalitetan rad na zbrinjavanju otpada, pokretanje izrade studija potrebnih za dobijanje okolinske dozvole, kao i pokretanje prikupljanja novca za ugradnju prečistača za procjedne vode, koje se iz deponije ulijevaju u lokalni potok, koji se dalje ulijeva u rijeku Neretvu.

Međutim, potpredsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče", Nijaz Hodžić u petak je za Radio Slobodna Evropa izjavio kako mještani odbacuju ponuđeni sporazum, jer je riječ o stvarima koje su vlasti cijelo vrijeme ionako morale redovno raditi.

Zahtjevi za deblokadu

Inicijativa je uputila svoje zahtjeve Gradskoj upravi, među kojima je i onaj kojim se traži da se deponija ne premješta na zemljište na kojem je urađena eksproprijacija za proširenje deponije, te da se odredi nova lokacija deponije za najviše tri do četiri mjeseca. Traže i poboljšanje načina gazdovanja deponijom.

"Znači, da se tamo, ako se odlaže, da se ono što se može razdvojiti, kao sekundarne sirovine, da se to razdvoji, da se svakodnevno prekriva ta deponija, tako da nam ne raznosi te kese, vreće, prašinu. Oni to isto ne rade", izjavio je Hodžić za RSE.

Među zahtjevima mještana je i da se prekine odlaganje otpada na lokalitetu Uborak u roku od 12 do 18 mjeseci.

Hodžić kaže da će dozvoliti odlaganje smeća sa gradskih ulica, ako vlasti prihvate zahtjeve mještana.

Međutim, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić tvrdi da mnogi od zahtjeva mještana koji žive oko deponije Uborak nisu njegova, nego nadležnost Gradskog vijeća, kojeg u Mostaru nema od 2012. godine, jer od 2008. godine nisu održani lokalni izbori, pošto se vodeće hrvatske i bošnjačke stranke – Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Stranka demokratske akcije (SDA BiH) – ne mogu dogovoriti oko novih izbornih pravila za taj grad.

Bešlić: Ne mogu potpisati ono za šta nemam ovlasti
Bešlić: Ne mogu potpisati ono za šta nemam ovlasti

"Ono što je u skladu i mogućnostima gradonačelnika, da je gradonačelnik prihvatio sve i ponudio sporazum, ali oni su očito došli svjesno da se ne dogovorimo i došli su sa željom da to (njihove zahtjeve, op. RSE) ja potpišem. Ja ne mogu potpisati ono za šta nemam ovlasti", izjavio je Bešlić.

Iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče" ističu i da deponija na lokalitetu Uborak postoji već 60 godina, te je, kako tvrde, prepuna i uništila je prirodnu okolinu u okruženju. Već od početka blokada i protesta traže da vlasti pronađu novu lokaciju za deponiju.

Ne propustite pročitati:

Nove ponuđene lokacije

U međuvremenu, u posljednje vrijeme definirano je šest mogućih lokacija za novu deponiju u okolini Mostara, međutim, lokalitete još nisu objavile ni vlasti ni predstavnici Inicijative, čekajući da se obavi ispitivanje potencijalnih lokacija, da li ispunjavaju uslove za odlaganje otpada. Tome su se već usprotivile neke lokalne zajednice, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile glasine o mogućim lokacijama nove deponije.

Nastavlja se blokada deponije u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Iz Inicijative "Jer nas se tiče" kažu da sporazum kojeg je ponudio Grad Mostar otkriva i kako gradske vlasti ne misle seliti postojeću deponiju.

"Oni i dalje, iz ovog prvog se vidi i drugog, da oni žele tu zadržati deponiju. Oni ne misle nju seliti uopšte", izjavio je za RSE potpredsjednik Inicijative "Jer nas se tiče", Nijaz Hodžić.

Iz Inicijative "Jer nas se tiče" najavljuju nastavak blokade, sve dok vlasti ne ispune njihove zahtjeve i ističu da se ne boje najava da će ponovo intervenirati policija, kao što je to bilo početkom decembra prošle godine, u slučaju da Štab civilne zaštite Mostara proglasi tzv. tehničku nepogodu. Smatraju da postoji rješenje za trenutno uklanjanje smeća i to je angažiranje privatne firme, registrirane za tu djelatnost.

Mostarci traže zatvaranje deponije Uborak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

"Zašto drugi gradovi, koji dovoze smeće na deponiju Uborak, su čisti? Zašto kod njih je sve u redu, sve je ok. Tamo neka firma se brine o tim gradovima i uredno čisti njihove gradove i smeće odlaže na druge deponije. Isto to može uraditi Grad Mostar", smatra potpredsjednik Inicijative Nijaz Hodžić.

On dodaje i da su iskustva drugih gradova u BiH pokazala da se posao osposobljavanja nove deponije može završiti za 13 mjeseci.

U međuvremenu, gradsku magistralu prema južnoj gradskoj zoni blokirali su 4. marta i mještani južnih gradskih naselja, nezadovoljni što jedno od gradskih preduzeća, nadležnih za prikupljanje smeća sa ulica, taj otpad odlaže u krugu firme, na otvorenom, na nelegalnoj deponiji južno od Mostara, umjesto na odlagalištu Uborak.

Problem deponije Uborak bio je i tema razgovora lidera HDZ-a BiH i SDA, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, u srijedu u Mostaru, koji su najavili uključivanje i viših nivoa vlasti u ovo pitanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG