Dostupni linkovi

U požaru oštećeno skladište izbegličkog centra na Lezbosu


To je drugi požar u manje od nedelju dana u tom centru izgrađenom za migrante (arhivska fotografija: novembar 2016)
To je drugi požar u manje od nedelju dana u tom centru izgrađenom za migrante (arhivska fotografija: novembar 2016)

U požaru koji je izbio u jednom skladištu u izbegličkom centru na grčkom ostrvu Lezbosu izazvana je znatna šteta ali nije bilo povređenih, javila je u nedelju grčka vatrogasna služba.

To je drugi požar u manje od nedelju dana u tom centru izgrađenom za migrante pošto je prijemni deo izgoreo prošlog ponedeljka. U novom požaru potpuno je uništeno skladište gde je držan nameštaj i električni uređaji, rekao je portparol vatrogasaca za AP. Istraga o požaru je u toku.

Požar se dogodio u vreme kada vlada izuzetno napeta situacija sa migrantima između Turske i Evropske unije (EU) od kako je Turska objavila da otvara granice za migrante na svojoj teritoriji i pušta ih da idu ka EU.

Od tada hiljade migranata spavaju u improvizovanim kampovima blizu granice i čekaju šansu da uđu u Grčku.

Grčka je rasporedila policiju za suzbijanje demonstracija i graničnu policiju da spreči ljude da uđu u zemlju.

U pograničnoj grčkoj oblasti je bilo više okršaja između migranata i grčkih bezbednosnih snaga, a grčka policija ispaljivala je suzavac da spreči ulazak migranta dok je turska policija uzvraćala suzavcem na svoje grčke kolege.

U subotu su mlađi migranti gađali grčku policiju kamenjem i pokušavali da sruše graničnu ogradu u očajničkom pokušaju da uđu u Grčku. Najmanje dva migranta povređena su u okršajima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ide u ponedeljak u Brisel da razgovara s vodećim EU zvaničnicima o sporazumu EU-Turska iz 2016. godine o tome da se zadrže migranti u Turskoj i zaustavi priliv u EU, koji je sada propao.

Dve strane optužuju jedna drugu da nisu poštovale odredbe tog sporazuma.

XS
SM
MD
LG