Dostupni linkovi

Vlada Italije ograničila kretanje na severu zemlje zbog korona virusa


Ova vrsta karantina obuhvata gotovo 16 miliona ljudi
Ova vrsta karantina obuhvata gotovo 16 miliona ljudi

Premijer Italije Đuzepe Konte potpisao je dekret kojim se ograničava ulazak i izlazak, kao i kretanje na teritoriji Lombardije i 14 italijanskih provincija na severu zemlje, kako bi se sprečilo širenje epidemije virusa korona, saopšteno je na sajtu vlade, a prenosi Rojters.

Dekret se odnosi na provincije Pijemont, Marće, Emilija-Romanja, Veneto, uključujući gradove Milano i Veneciju, a ova vrsta karantina obuhvata gotovo 16 miliona ljudi.

Tokom trajanja ove mere, koja će na snazi biti do 3. aprila, izlazak i ulazak na obuhvaćene teritorije biće moguć jedino u izuzetnim situacijama, na primer, iz medicinskih razloga.

Prema merama, u celoj zemlji biće zatvoreni bioskopi, pozorišta, muzeji, pabovi, škole plesa, teretane, diskoteke i ostala slična mesta, bazeni i skijaški centri.

Biće i dalje moguće da se ide u kupovinu, ili da se odlazi u bar ili restoran pod uslovom da se drži bezbednosna razdaljina od najmanje jedan metar izmedju klijenata.

Sportska takmičenja su suspendovana mada će neka moći da se održe ali bez publike.

Regionalni političari kritikuju državnu vlast zbog odluke

Regionalni političari su bili zatečeni ovom zabranom i kritikovali Vladu što ih nije prethodno obavestila o tom potezu. Stefano Bonačini, predsednik regije Emilija Romanja rekao je da su delovi ukaza zbunjujući.

Gradonačelnik Astija, u oblasti Pijemot objavio je ljutiti video na svom Fejsbuku kritikujući Rim što nije o potezima unapred obaveštavao regionalne vodje.

"Niko mi nije rekao", napisao je Mauricio Rasero i dodao da je dobio stotine poruka na telefonu od uznemirenih građana. "Neshvatljivo je da informacija koja je toliko osetljiva i važna dođe prvo iz novina", besno je napisao.

Za sad se ne zna šta će biti sa stranim turistima koji su zarobljeni u crvenim zonama u severnoj Italiji.

SZO pozdravlja 'hrabre mere' Italije

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pozdravio je u nedelju "hrabre" mere Italije u nastojanju da zaustavi širenje korona virusa u zemlji, nazivajući ih "pravim žrtvovanjem".

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je tim povodom na Tviteru napisao da "Vlada i narod Italije preduzimaju smele i hrabre mere da bi usporili širenje korona virusa i zaštitili svoju zemlju i svet. To su prave žrtve!".

Dodao je da se SZO solidariše sa Italijom i da je tu da nastavi da je podržava.

Prema poslednjim informacijama italijanskih vlasti, broj zaraženih od koronavirusa za 24 časa je porastao za 1.200, a 223 osobe su preminule.

U Italiji je ukupno zaraženo 5.800 ljudi.

XS
SM
MD
LG