Dostupni linkovi

Grčka planira nove migrantske kampove, Turska blokira prelaz preko Egejskog mora


Dolazak migranata iz Afganistana na grčko ostrvo Lezbos nakon što su prešli Egejsko more iz Turske, 2. mart
Dolazak migranata iz Afganistana na grčko ostrvo Lezbos nakon što su prešli Egejsko more iz Turske, 2. mart

Grčka planira izgradnju dva nova privremena kampa za smještaj nekoliko stotina tražilaca azila, najavio je ministar za migracije Notis Mitaraki.

"Želimo da izgradimo dva nova zatvorena centra u sjevernom regionu Seres i u širem području Atine sa oko 1.000 mjesta. Potrebna nam je pomoć lokalnih zajednica. Ne možemo ostaviti sve te ljude na ostrvima", rekao je Mitaraki, prenosi Reuters.

Mitaraki je naveo da će kampovi primiti tražioce azile koji su došli u Grčku nakon 1. marta kada je Turska 28. saopštila da više neće sprečavati migrante da pređu u zemlje Evropske unije (EU).

Stanovnici i lokalni zvaničnici regiona Seres organizovali su proteste početkom sedmice zbog gradnje kampa.

Više od 1.700 migranata pristalo je na Lezbos i još četiri ostrva u Egejskom moru u proteklih sedam dana, podsjeća AFP.

Mitaraki je dodao da će državna pomoć izbjeglicama biti ograničena i da će od njih biti traženo da napuste kamp kada dobiju status zaštićenog lica.

"Smještaj i beneficije za lica koja su dobila azil biće ukinut u roku od mjesec dana. Oni će od tog datuma morati da rade za svoju egzistenciju. To će našu zemlju učiniti manje privlačnom za migrante", rekao je ministar.

Novi priliv izbjeglica dodatno je povećao tenzije na ostrvu Lezbos.

Više od 10.000 migranata pokušava da pređe granicu iz Turske u Grčku od kada je Ankara saopštila 28. februara da neće više poštovati sporazum sa EU iz 2016. godine kojim su se turske vlasti obavezale da zaustave talase migracija u Evropu u zamjenu za novčanu pomoć u iznosu od nekoliko milijardi eura.

U Turskoj se nalazi 3,6 miliona sirijskih izbjeglica.

Erdoan blokira prelazak migranata preko Egejskog mora

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan naredio je turskoj Obalskoj straži da zbog rizika spriječi prelazak migranata preko Egejskog mora, javili su državni mediji.

Prema naredbi predsjednika, migrantima neće biti dozvoljeno da prelaze Egejsko more jer je previše opasno, saopštila je Obalska straža.

Tenzije su i danas (7. mart) jake na granici Turske i Grčke, gdje su ispaljeni suzavac i dimne bombe, dok se više hiljada migranata okuplja pokušavajući da uđe u Evropsku uniju (EU).

Grčka policija i vojska su na granici nakon višestrukih pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Predsjednik Turske je rekao 6. marta u telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da regulative o migraciji između Ankare i EU ne funkcionišu i da ih je potrebno izmijeniti, saopšteno je iz turskog predsjedništva.

U telefonskom razgovoru, Erdoan je rekao kancelarki Merkel da je cilj sporazuma sa Rusijom o prekidu vatre u sirijskom regionu Idlib zaštita civila i turskih vojnika.

Brisel je 6. marta uputio poziv migrantima na turskoj granici da prestanu sa pokušajima da pređu u Grčku.

XS
SM
MD
LG