Dostupni linkovi

Stupila na snagu odluka Ustavnog suda BiH zbog koje je blokiran rad državnih institucija


Zgrada Ustavnog suda BiH, Sarajevo
Zgrada Ustavnog suda BiH, Sarajevo

Odluka u predmetu u kojem je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučivao o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske (RS) za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, objavljena je u Službenom listu Bosne i Hercegovine, čime se postala službena i obavezujuća.

Ova odluka Ustavnog suda BiH, donesena početkom februara 2020., po kojoj se sve poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, kako je to izglasala Narodna skupština Republike Srpske krajem 2019. godine.

Narodna skupština Republike Srpske je nakon Odluke Ustavnog suda, na sjednici održanoj 17. februar, donijela zaključke u kojima, između ostalog, poziva na obustavu rada predstavnika Republike Srpske u organima Bosne i Hercegovine do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Istovremeno, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, sa predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i drugim predstavnicima političkih stranaka iz Republike Srpske podnio je Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Objavljivanjem odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine" odluka postaje važeća.

Sedam delegata Vijeća naroda Republike je 2019. godine Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine podnijelo zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske. Istovremeno su podnosioci zahtjeva zatražili da Ustavni sud donese odluku o privremenoj mjeri kojom bi zabranio primjenu osporene odredbe do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o navedenom zahtjevu.

Od Narodne skupštine Republike Srpske zatraženo je 29. oktobra 2019. godine da dostavi odgovor na zahtjev. Narodna skupština je odgovor dostavila 2. decembra 2019. godine.

Ustavni sud je zaključi da je osporena odredba, kojom je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske, protivna Ustavu BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević i sudija Miodrag Simović su dali izjavu o neslaganju s odlukom većine.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

XS
SM
MD
LG