Dostupni linkovi

Treća osoba pozitivna na korona virus u BiH


Konferencija Ministarstva zdravlja u Banjaluci 5. marta
Konferencija Ministarstva zdravlja u Banjaluci 5. marta

U Republici Srpskoj (RS) je potvrđen i treći slučaj zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini, prenosi agencija Fena.

U pitanju je osoba koja je putovala iz Italije, u automobilu zajedno s muškarcem kod koga su prvog u RS utvrđeni simptomi te bolesti, a zatim i kod njegovog maloljetnog sina.

"Po saznanju o prvom slučaju korona virusa, imali smo informaciju i za ovu osobu. Urađeni su nalazi i potvrđen je i taj slučaj – rekao je entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić na vanrendoj konferenciji za novinare.

U pitanju je osoba iz Čelinca, srednjih godina. Od njegovih najbližih će se uzeti podaci o kontaktima koje je imao, napomenuo je Šeranić.

Dan ranije je Šeranić saopštio da je u Bosni i Hercegovini je potvrđen prvi slučaj korona virusa.

"Radi se o radniku koji je boravio u Italiji, a koji se nakon povratka u Banjaluku javio u higijensku službu, nakon čega je prebačen u klinički centar. Supruga je negativna, ali je dijete oboljelog pozitivno na korona virus", izjavio je Šeranić.

Muškarac i dijete su smješteni na Klinički centar i, kako je kazao Šeranić, osjećaju se dobro.

Korona virus pojavio se prvi put krajem 2019. godine u Wuhanu, u Kini. Bolest koja je izazvana korona virusom zove se COVID-19, dok se sam korona virus naziva SARS-CoV-2, u međunarodnoj klasifikaciji virusa.

Korona virus je iz porodice virusa koji su izazvali SARS i MERS u prošlosti.

XS
SM
MD
LG