Dostupni linkovi

Vučić: Zatvorićemo granicu ako bezbednost bude ugrožena


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom konferencije za medije, 04. mart 2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom konferencije za medije, 04. mart 2019.

Srbija će zatvoriti granicu ukoliko bezbednost bude ugrožena prilivom migranata, izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

„Izdao sam nalog Vojsci Srbije, zamolio i biro za saradnju sa svim službama i Vladu Srbije, dakle Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativnu agenciju, da pripreme sve neophodne planove“, rekao je Vučić 6. marta nakon svečanog otvaranja izgradnje nemačke fabrike Brose u Pančevu.

On je dodao i da ukoliko bi došlo do ugrožavanja nacionalne bezbednosti i sigurnosti građana Srbija, kako je rekao, gotovo hermetički zatvorila granicu.

„I to nećemo da uradimo. Uvek smo bili solidarni prema migrantima i izbeglicama, čuvali ih i brinuli o njima, ali da mi budemo jedina žrtva, i da neko misli kako to treba da budu zemlje Zapadnog Balkana, to se jednostavno neće dogoditi“, rekao je Vučić.

Nakon današnjeg sastanka u Vladi Srbije, Ministarstvu zdravlja je naloženo da uspostavi karantin za migrante, kao vid dodatne zaštite od korona virusa. Na sastanku se razgovaralo o migrantskim kretanjima i koordinaciji rada državnih organa Srbije zbog krize na grčko-turskoj granici, posle objave Turske da migrantima otvara granice ka Evropi.

"Sve nadležne institucije će dva puta dnevno podnositi izveštaje o svim relevantnim informacijama u vezi sa kretanjem migranata, a sve aktivnosti biće sprovođene u koordinaciji Vlade Srbije i predsednika Republike", saopšteno je nakon sastanka u Vladi Srbije kojem su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Na sastanku je istaknuto da nema povećanog pritiska na granice Srbije, da se stanje na granicama Turske i Grčke stabilizuje, uz napomenu da je broj migranata na istom nivou kao i prethodnih meseci.

Prethodno je Vučić 4. marta, po povratku iz službene posete Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio da će državni ograni Srbije sprečiti ulazak u zemlju osoba koje bi mogle da ugroze bezbednost.

Govoreći o situaciji u Šidu nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova u taj grad na granici sa Hrvatskom uputilo pojačanje, Vučić je tada rekao da je uspostavljen red posle više slučajeva u kojima su migranti ugrožavali imovinu građana ulazeći u napuštene kuće i vikendice.

Aleksandar Vučić je 29. februara na konferenciji za medije u Beogradu rekao da Srbija ima kapacitet da zbrine 10.000 migranata i da je od početka migrantske krize kroz nju prošlo 900.000 migranata i izbeglica.

“Potrebno je da Srbija pokaže humanost ali neće biti parking za migrante”, naveo je tada Vučić.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, 6. februara obišao je granični prelaz Kelebija, na ulazu u Mađarsku, gde je saopštio da Srbija za migrante neće otvoriti granicu ka Evropskoj uniji. Nakon što se grupa migranata okupila u protestu na toj lokaciji, Vulin je rekao da će Srbija tražiti rešenje ali da masovno okupljanje “bez razloga” neće biti dozvoljeno.

Radna grupa Srbije za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova saopštila je nakon sastanka 28. januara, kojim je rukovodio ministar odbrane Aleksandar Vulin, da je situacije u vezi sa migrantskom krizom složenija nego ranije i da Srbija sa pažnjom prati razvoj situacije.

XS
SM
MD
LG