Dostupni linkovi

Čović: Ključ stabilnosti odnosa između HDZ-a i SDA počiva na povjerenju


Dragan Čović i Bakir Izetbegović, Mostar
Dragan Čović i Bakir Izetbegović, Mostar

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u Mostaru su razgovarali o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, što je uslov HDZ-a BiH za formiranje Vlade Federacije BiH.

Dragan Čović je kazao kako "ključ stabilnosti odnosa počiva na povjerenju, koje će prepoznati kroz izborni proces, da jedan narod ne bira drugom predstavnike, odnosno da budu izabrani legitimni predstavnici naroda na svim nivoima vlasti".

U tom kontekstu, razgovarano je i o lokalnim izborima u Mostaru, koji nisu održani još od 2008. godine, zbog nemogućnosti dogovora o novim izbornim pravilima za taj grad, nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio pravila koja je 2004. nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Paddy Ashdown.

Dvojica lidera su saopštili kako je po tom pitanju postignut napredak, ali je očito da HDZ i dalje istrajava na održavanju izbora, dok SDA traži i istovremenu izmjenu gradskog Statuta.

"Danas nemamo problem, kada je u pitanju HDZ, da se izabere 35 vijećnika, to je Izborni zakon. Međutim, ako želimo razgovarati, kako to traži partnerska strana, i o nekim drugim stvarima, onda to ne može ostati samo na tome dijelu. Ne možete pričati o gradu Mostaru, o zaštiti konstitutivnih naroda, a da to niste uradili na razini Federacije, na razini države", izjavio je Dragan Čović.

Bakir Izetbegović je kazao u vezi sa izborima u Mostaru ima izvjesnih pomaka na lokalnom nivou, po pitanju izbora vijećnika u Gradsko vijeće.

"SDA i HDZ su približili stavove o načinu izbora", dodao je Izetbegović.

Najavili su da će o pitanju Mostara biti nastavljeni razgovori, te je izražena nada da će do tada biti postignut "neki pomak" i o tom pitanju.

Izetbegović je ipak kazao kako danas sa HDZ-om BiH nisu riješene strateške stvari.

"Ja nisam optimista da mi to možemo brzo riješiti, jer valja uskladiti odluke Ustavnog suda BiH, Suda za ljudska prava u Strasbourgu, težnje HDZ-a i HNS-a, naša gledanja, a također i gledanja ljevičarskih, odnosno građanskih stranaka u Bosni i Hercegovini. Tu formulu nije lako naći", rekao je Izetbegović.

On se osvrnuo i na zastoj u vezi sa nedavnim odlukama Ustavnog suda BiH, zbog kojih predstavnici entiteta RS u državnim organima ne učestvuju u donošenju odluka.

Izetbegović je kazao i kako HDZ BiH i SDA jednako gledaju na odluke Ustavnog suda BiH, odnosno da se moraju sve ispoštovati.

"U pogledu samog sastava Ustavnog suda ne vidimo jednako stvari. HDZ smatra da strane sudije trebaju biti zamijenjene sa domaćim. I SDA gleda stvari tako, samo je pitanje tempa, kada ćemo to uraditi. U ovom času smatramo da se to ne može uraditi naprečac", rekao je Izetbegović.

Čovići Izetbegović najavili su i nastavak razgovora.

XS
SM
MD
LG