Dostupni linkovi

Dodik o 'BiH i bezizlaznoj situaciji', susret s predstavnicima Kvinte u Predsjedništvu


Pres-konferencija lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića (lijevo) i lidera SNSD-a Milorada Dodika, Istočno Sarajevo
Pres-konferencija lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića (lijevo) i lidera SNSD-a Milorada Dodika, Istočno Sarajevo

Svako nametanje idealnih formi, kako smo gledali u posljednjih 20 godina od strane stranaca, doveli su Bosnu i Hercegovinu u bezizlaznu situaciju - rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon sastanka 13. februara sa delegacijom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) u Istočnom Sarajevu.

Kako je izjavio, radi se o jednom od važnih trenutaka u BiH, ocjenjujući da je zemlja u ovu situaciju došla "zbog međunarodnog faktora koji je ovdje mešetario svih prethodnih godina, praveći neka kvazi rješenja koja nikada nisu afirmisala ono što jeste ustavna i dejtonska najvažnija odrednica".

"A to je da je Bosna sastavljena od tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Sve što je radila međunarodna zajednica u prethodnom vremenu učinila je da se uruši konstitutivnost naroda i da se navodno pravi neka BiH od građana", izjavio je Dodik.

Lider SNSD-a je rekao kako SNSD i HDZ BiH već duže vremena dijele iste vrijednosti, te da je jedna od tačaka razgovora bila i Izborni zakon.

Dodik je naglasio da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona u dijelu koji će garantovati da "konstitutivni narodi mogu i moraju da budu jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika", te da se i u tome partija SNSD slaže sa HDZ-om.

"Mi ćemo zajedno, već u dogledno vrijeme na nadležnom mjestu predati prijedlog tog zakona", izjavio je Dodik te najavio da će predati i prijedlog zakona o tome "na koji način eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda BiH te dovesti u poziciju da s Ustavnim sudom u punom suverenitetu ovlada prije svega Bosna i Hercegovina".

Dodik je takođe izjavio da je "mirna Bosna i Hercegovina davno mogla da bude postignuta da nije bilo intervencionizma stranaca" koji su, kako je rekao, "pravili neka kvazirješenja da bi se zakrpile neke stvari koje su kasnije otvorile ogromne probleme u Bosni i Hercegovini".

"I sad smo tu gdje jesmo", dodao je.

Ove dvije političke partije, naglasio je Dodik, kao najvažniji predstavnici dva konstitutivna naroda, traže novi razgovor o Bosni i Hercegovini, "sa partnerima sa treće strane bez uplitanja međunarodne zajednice".

Dodik je mišljena kako je Bosna i Hercegovina dovedena u poziciju da mora da odluči kuda da ide, te da su ove dvije političke partije, SNSD i HDZ BiH, spremne za dijalog, ali da se ovakva situacija i ovakva dosadašnja praksa neće moći nastaviti.

Istovremeno, kako je javila Srna, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upoznao je ambasadore zemalja Kvinte.

Prema saznanjima Srne, ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije prisustvovali su sastanku u zgradu Predsjedništva BiH na poziv Milorada Dodika.

Dodik je ambasadorima, kako je prenijela Srna, prenio zaključke sa sastanka zvaničnika Republike Srpske 12. februara, odnosno da predstavnici u institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, te da će ta odluka biti potvrđena na posebnoj sjednici parlamenta Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana 17. februara.

XS
SM
MD
LG