Dostupni linkovi

Netanjahu u prednosti u odnosu na Ganca, ali nema parlamentarnu većinu


Benjamin Netanyahu, izraelski predsjednik Ruven Rivlin (Reuven) i Beni Ganc, 2019.
Benjamin Netanyahu, izraelski predsjednik Ruven Rivlin (Reuven) i Beni Ganc, 2019.

Izlazne ankete pokazuju da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) čvrsto zadržao prednost nad svojim glavnim rivalom i 2. marta, na trećim poslaničkim izborima za godinu dana, javio je AP.

Ali, nejasno je da li Netanjahu može uspjeti dobiti parlamentarnu većinu potrebnu za formiranje vlade.

Izlazne ankete na glavnim izraelskim TV-kanalima predviđale su da Netanjahuova stranka Likud i njeni religiozni i nacionalistički saveznici dobijaju 60 mandata, što je svega jedno mjesto manje od većine potrebne za vladajuću većinu.

Prema tim anketama, Netanjahuov konzervativni Likud je osvojio 36 do 37 poslaničkih mandata, a savez partija centra njegovog rivala Beni Ganc (Benny Gantz) Plavo i bijelo 32 do 33.

Na osnovu toga bi se moglo očekivati da blok lijevog centra ima 52 do 54 poslanika.

Treći po snazi bit će, kako se i očekivalo, savez partija izraelskih Arapa sa 14 do 15 poslanika.

Nacionalistička partija "Izrael naš dom" Avigdora Libermana (Lieberman) koji može biti ključan za formiranje koalicije, imat će šest ili sedam poslanika što je manje nego što se računalo.

Ako konačni rezultat Netanjahuu da parlamentarnu većinu, to bi otvorilo put njegovom novom mandatu i pomoglo mu dok se priprema za suđenje zbog optužbi za korupciju. Ali ako u tome ne uspije, nastavit će se dugogodišnji politički zastoj Izraela koji bi mogao i na četvrte uzastopne prijevremene izbore.

Izraelci su 2. marta glasali po treći put za manje od godinu dana, jer na prijevremenim izborima u aprilu i septembru 2019. godine nije bilo jasnog pobjednika, te nije obrazovana nova vlada.

Netanjahu je najduže na funkciji premijera Izraela, više od 13 godina, od čega posljednjih deset godina neprekidno.

On je na čelu prelazne vlade više od jedne godine koliko traje politički zastoj u Izraelu.

Pravo glasa je 2. marta imalo 6,4 miliona Izraelca, a odziv glasača je jedan sat prije zatvaranja glasačkih mjesta u 22 sata bio 65,6 procenta, što je najviše još od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG