Dostupni linkovi

Klobuchar odustala od kandidature za predsjedničku nominaciju 2020.


Senatorica Amy Klobuchar nakon proglašavanja kandidature za demokratsku predsjedničku nominaciju, veljača 2019.
Senatorica Amy Klobuchar nakon proglašavanja kandidature za demokratsku predsjedničku nominaciju, veljača 2019.

Senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar (Ejmi Klobučar) objavila je da odustaje od trke za predsjedničkog kandidata američke Demokratske stranke na novembarskim izborima.

Klobuchar (59) je rekla da planira da na unutarstranačkim izborima podrži bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena (Džo Bajden), u pokušaju da ujedini umjerene, centrističke birače demokrata.

Njen izborni štab je saopštio da ona leti za Dallas, gdje će 2. marta biti na Bidenovom skupu.

Ona je treća osoba koja je odustala od trke za demokratsku nominaciju u posljednjih 49 sati, poslije iznenadnog povlačenja bivšeg gradonačelnika South Benda Petea Buttigiega (Pit Butidžidž) i odustajanja milijardera Toma Steyera (Stejer) 29. februara.

Njihova povlačenja iz trke odražavaju naglo ujedinjavanje centrista iza Bidena, čiji je glavni rival senator iz Vermonta Bernie Sanders (Berni) koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu.

Uz Bidena (77) i Sandersa (78), u trci za kandidata demokrata koji će se suprotstaviti predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu (Tramp) na izborima 3. novembra, ostali su 78-godišnji milijarder Michael Bloomberg (Majkl Blumberg), 70-godišnja senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren (Elizabet Voren) i 38-godišnja kongresmenka Tulsi Gabbard (Talsi Gabard).

I Buttigieg i Klobuchar su se povukli poslije ubjedljive pobjede Bidena na unutarstranačkim izborima u saveznoj državi Južna Karolina 29. februara, a uoči izbora 3. marta u 14 saveznih država, takozvanog "super utorka", kada se bira 1.344 od 3.979 (34 posto) delegata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji.

Na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, delegati će od 13. do 16. jula u Milwaukeeju odlučivati o kandidatima stranke za predsjednika i potpredsjednika SAD-a.

Nakon izbora u četiri savezne američke države, na kojima je ukupno birano 155 delegata, u vodstvu je Sanders sa najmanje 58 osvojenih delegata, iza njega je Biden (najmanje 50), a zatim slijede Buttigieg (26), VWarren (osam) i Klobuchar (sedam).

XS
SM
MD
LG