Dostupni linkovi

Ubedljiva pobeda Džoa Bajdena u Južnoj Karolini


Džo Bajden
Džo Bajden

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden zabeležio je u subotu ubedljivu pobedu na izborima za predsedničku nominaciju Demokratske stranke u Južnoj Karolini, zahvaljujući velikoj podršci afroameričkih birača, prenosi Glas Amerike (VOA).

Na 96 odsto prebrojanih glasova, Bajden je imao podršku 48,7 odsto birača, senator iz Vermonta Berni Sanders 19,9 odsto, a milijarder Tom Stajer 11,4 odsto, dok su svi ostali kandidati imali jednocifrenu podršku.

Stajer, koji je u Južnoj Karolini uložio veliki novac da bi privukao podršku afroameričkih birača, u međuvremenu je odustao od kandidature za predsedničku nominaciju demokrata. Prema izlaznim anketama, Bajdena je podržalo 64 odsto Afroamerikanaca, a Sandersa 15 odsto.

Bivši potpredsednik je imao veću podršku od Sandersa koji je trenutno favorit za osvajanje nominacije. Posle Bajdenovog uspeha u Južnoj Karolini, takođe se postavlja pitanje koliko će dugo većina ostalih kandidata moći da ostane u izbornoj trci.

Bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž, i senatorke Elizabet Voren i Ejmi Klobučar su zaostali daleko iza Bajdena i Sandersa. Bivšem potpredsedniku SAD je bila neophodna pobeda posle loših rezultata u Ajovi i Nju Hempširu, kao i drugog mesta u Nevadi, navodi VOA.

Izbori za predsedničku nominaciju demokrata nastavljaju se 3. marta, na "super utorak", kada se glasa u 14 saveznih država. Na glasačkom listiću prvi put će biti milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je propustio izbore u prve četiri države.

Blumberg je u političke oglase širom zemlje već uložio pola milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG