Dostupni linkovi

Merkel ocenila kao neprihvatljiv pritisak Turske na EU preko izbeglica


Angela Merkel i Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu, 24. januar
Angela Merkel i Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu, 24. januar

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je kao "neprihvatljivo" to što Turska vrši pritisak na Evropsku uniju (EU) "preko leđa izbeglica" otvarajući svoje granice sa Grčkom.

"Neprihvatljivo je da predsednik Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i njegova vlada izražavaju svoje nezadovoljstvo, ne nama kao Evropskoj uniji nego preko leđa izbeglica", rekla je Merkel u vreme kada Ankara pokušava da dobije zapadnu podršku u Siriji.

Grčka je 1. marta proglasila stanje najviše pripravnosti u zaštiti granice od priliva hiljada migranata ka njenoj teritoriji i objavila da se svaki novi zahtev za azil suspenduje za one koji ilegalno uđu.

"Izbeglice su stavljene u situaciju u kojoj su otišle do granice i nalaze se u ćorsokaku", rekla je kancelarka.

Kako je rekla Merkel politika EU se sastoji u tome da se zaključuju sporazumi između država da se izbeglice ne bi stavile u težak položaj, u osvrtu na sporazum EU-Turska iz 2016. čiji cilj je bio da se spreče migranti od dolaska u Evropu u zamenu za finansijsku pomoć Unije.

Nešto pre njene izjave portparol kancelarke pozvao je Tursku da "poštuje" taj sporazum, ocenivši da je do sada EU ispunila svoje obaveze.

Od šest milijardi evra obećanih Turskoj prema sporazumu sklopljenim sa Briselom 2016, 3,2 milijarde su isplaćene, rekao je portparol kancelarke Steffen Seibert (Štefen Zajbert).

Novac treba da pomogne Ankari da finansira prihvat izbeglica, posebno Sirijaca koji beže od rata, i da spreči da se upute ka EU.

Otvaranje turskih granica zabrinjava Evropu a posebno Nemačku koja je prihvatila više od milion tražilaca azila između 2015. i 2016, a taj veliki priliv je pothranio jačanje ekstremne desnice.

XS
SM
MD
LG