Dostupni linkovi

Fronteks šalje pojačanje na grčko-tursku granicu


Pripadnici Frontexa na jednoj od granica zemalja Evropske unije
Pripadnici Frontexa na jednoj od granica zemalja Evropske unije

Evropske agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) saopštila je danas da je rasporedila pojačanje i podigla stepen upozorenja na grčko-turskoj granici, dok se hiljade migranata okupljaju na granici s Grčkom.

"Primili smo zahtev za dodatnu pomoć od Grčke. Preduzeli smo korake za raspoređivanje dodatne tehničke opreme i agenata u Grčkoj", navodi se u saopštenju portparola Fronteksa u Briselu.

Kako se navodi, Fronteks je podigao stepen upozorenja za sve granice prema Turskoj. Suočen sa dolaskom hiljada migranata do granica Grčke, premijer Kirijakos Micotakis sazvao je za danas u 18 časova sastanak Saveta grčke vlade za spoljne poslove i odbranu.

Na severoistoku Grčke, oko 13.000 migranata došlo je do grčko-turske kopnene granici nadajući se prelasku iz Turske u Grčku, podaci su UN. Priliv migranata usledio je najavi turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana da će otvoriti granicu i pustiti migrante da uđu u Evropu.

Erdoan je granice ka Evropi otvorio za migrante posle sirijskog napada u Idlibu u četvrtak, u kojem su ubijena 33 turska vojnika.

I na grčka ostrva u Egejskom moru nedaleko od turske obale migranti su u nedelju stigli mnogobrojniji nego inače zahvaljujući lepom vremenu.

XS
SM
MD
LG