Dostupni linkovi

Čović: Promijeniti odnos prema granici ka Crnoj Gori i Srbiji


Dragan Čović daje izjavu medijima u Mostaru, 2. mart
Dragan Čović daje izjavu medijima u Mostaru, 2. mart

Predsjednik vodeće hrvatske stranke u BiH, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, najavio je 2. marta da će ta politička partija pokrenuti "parlamentarne aktivnosti" kako bi se odgovorilo na nadolazeću migrantsku krizu.

Čović je to izjavio u Mostaru, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, te u toku zasjedanja Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koji okuplja većinu stranaka sa hrvatskim predznakom u BiH.

Čović se osvrnuo na činjenicu da je veliki broj migranata krenuo ka Evropi, te je ustvrdio kako zemlje poput Grčke, Bugarske, "pa i čitava EU", uključujući i Hrvatsku mijenjaju politiku, kada je riječ o migrantima.

"Vidjeli ste kako Mađarska djeluje, mislim da će sve druge zemlje slično djelovati, kada je u pitanju Evropska unija, a onda to donosi jedno posebno iskušenje za sve nas", rekao je Čović, založivši se za "ozbiljan pristup" i u Bosni i Hercegovini.

On je najavio da će HDZ BiH pokrenuti "neke parlamentarne aktivnosti", kako bi se vrlo brzo donijeli potrebni akti, o kojima se – kako tvrdi - u zadnje tri godine priča, a nijednom nisu stavljeni u parlamentarnu proceduru.

"Državna, naša policija, jednostavno mora biti osposobljena da može djelovati u ovakvim prigodama", rekao je Čović, dodajući da je u razgovoru sa direktorom Granične policije BiH i ministrom sigurnosti rečeno da na bh. granicama nedostaje oko 1.500 policajaca i službenika da bi se čuvala ta granica.

"Naša granica prema Crnoj Gori i Srbiji mora imati potpuno drugačiji odnos, odnosno mi prema toj granici moramo imati potpuno drugačiji odnos, nego što smo imali do sada, jer bojim se da ova kriza, koja je nekad bila i humanitarno sagledavana, ona je danas prije svega sigurnosno-političko pitanje, kad je u pitanju Bosna i Hercegovina", rekao je Čović, ističući kako on smatra da graničnih policajaca treba biti i više.

On je kazao i kako smatra da je najvažnije da ljudi koji ulaze u BiH nemaju mogućnost da "šetaju" po Bosni i Hercegovini danima ili mjesecima, dok se ne riješi njihov status.

"Oni će morati na granici biti zaustavljeni i dobiti nekih 24 sata da se odgovori na njihov zahtjev. Većina njih navodno ne žele ostati u BiH, onda prema tom statusu njihovom treba donijeti ključne odluke, a to zakon mora omogućiti", rekao je Čović, ustvrdivši kako je zakon danas "malo tolerantniji", ostavljajući migrantima 30 dana.

XS
SM
MD
LG