Dostupni linkovi

Roditelji nestalih beba sa Brnabić usaglasili amandmane


Protest roditelja nestalih beba u ponedeljak
Protest roditelja nestalih beba u ponedeljak

Na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić sa roditeljima nestalih beba usaglašena su tri amandmana na predloženi Zakon o nestalim bebama, koji će odmah biti upućeni Skupštini Srbije.

U saopštenju iz kabineta predsednice vlade navodi se da se dogovorenim amadmanima „rešavaju neka od spornih pitanja na koja su udruženja roditelja ukazivala“.

„Predloženim amandmanima predviđa se formiranje komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji čime se otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje. Posebno je važno što će Komisiju činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu“, navodi se u saopštenju.

Roditelji iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba su, prema saopštenju iz kabineta premijerke, ocenili da je na sastanku, “posle dugo vremena napravljen ozbiljan pomak u daljoj saradnji sa državnim organima”.

Predsednica Vlade je najavela da su “i Vlada i ona lično opredeljeni za nastavak dijaloga i saradnje sa udruženjima i roditeljima”, te da će se već sledeće sedmice sastati sa svim predstavnicima udruženja roditelja, kako bi detaljnije razgovarali o zakonskim rešenjima, problemima sa kojima se suočavaju i o budućoj saradnji.

Pored predstavnika Beogradske grupe roditelja nestalih beba, sastanku sa premijerkom Srbije prisustvovali su i predstavnici nevladinih organizacija Inicijative A11, Fondacije za otvoreno društvo, kao i poslanica Tatjana Macura iz opozicione Stranke moderne Srbije.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih državnih organa.

Skupštinska rasprava o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, poznatiji pod nazivom "Zakon o nestalim bebama" počela je u ponedeljak, 24. februara.

Roditelji, njih više od 2.000, koji sumnjaju da su njihova deca nestala iz porodilišta širom Srbije i koji decenijama čekaju odgovor na pitanje šta se desilo sa njihovom decom, bili su nezadovoljni su predloženim zakonom jer, kako kažu, roditeljima umesto odgovora nudi novčanu naknadu u iznosu do 10.000 evra.

Zbog toga je ispred Skupštine u ponedeljak i održan protest, na kojem je učestvovala i "Beogradska grupe roditelja nestalih beba", sa zahtevom da taj predlog zakona bude povučen. Za "Beogradsku grupu roditelja nestalih beba" je naročito bio sporan član 21.

"Taj član kaže: ako ne može da se utvrdi šta se desilo sa nestalim detetom, povređeno je pravo na porodični život, doneće se rešenje i tim rešenjem imate pravo nadoknade do 10.000 evra. Mi želimo da se taj član briše, da ne postoji", rekla je 24. februara za RSE Mirjana Novokmet, iz "Beogradske grupe roditelja nestalih beba".

Srbiju je na donošenje posebnog zakona, koji bi bio pravni okvir za rešavanje svih slučajeva "nestalih beba", obavezala presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. u slučaju jedne od majki Zorice Jovanović.

U toj presudi naloženo je da se pitanje nestale dece mora sistemski rešiti, a predlog zakona u Skupštini se našao gotovo šest godina nakon isteka roka koji je Srbija dobila od Saveta Evrope.

XS
SM
MD
LG