Dostupni linkovi

SAD, EU i OSCE opominju Milorada Dodika


Milorad Dodik, član tročlanog predsjedništva BiH
Milorad Dodik, član tročlanog predsjedništva BiH

Otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain, ambasador EU u BiH Johann Sattler i šefica OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec poslali su pismo opomene predstavnicima državnih institucija koji su prisustvovali skupu u Istočnom Sarajevu, koga je organizovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Oni su upozoreni da kao rukovodioci državnih službi moraju biti nezavisni od političkog uticaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje to mogu dovesti u pitanje.

Politički predstavnici Republike Srpske (RS) koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine izjavili su u Istočnom Sarajevu, 20. Februara da neće učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka unutar oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Željka Šulc, glasnogovornica OSCE-a u BiH izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je misija OSCE-a zajedno sa partnerima iz Međunarodne zajednice naglasila šefovima nezavisnih državnih institucija njihovu zakonsku obavezu da djeluju I budu percipirani kao nepristrasni i nezavisni.

Istovremeno, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je u petak u Banjaluci da će pisati predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu.

“Kako god izgledalo, možda nekom smiješno, pokušaću da napišem i napisaću pismo predsjedniku SAD i obavijestiću ga o radu njegove administracije. Kakva je ovo priča, kakvo je ovo stavljanje u poziciju zamorčeta svih nas ovdje od strane službenika američke administracije. Previše su se ovdje opustili, smatraju da mogu da rade šta hoće. Zanemaruju da sam ja član Predsjedništva BiH i da u komunikacijskom smislu mogu da dođem do njihovih šefova prije nego što misle", kazao je Dodik.

Dodik je kazao I da će predstavnici vlasti u Republici Srpskoj ostati dosljedni odluci i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te da neće glasati u državnim institucijama.

Skupština Republike Srpske usvojila je 17. februara na vanrednoj sjednici u Banjaluci Informaciju u vezi "antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH" i zaključke, među kojima je obustava rada predstavnika RS u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlučio u korist Bošnjaka i Hrvata (sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske) da se svo poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019.

Odlukom, donesenom na dvodnevnoj sjednici 6. i 7. februara, Ustavni sud BiH je osporio dijelove Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG