Dostupni linkovi

Protest bivših radnika PKB-a ispred zgrade RTS-a


Članovi Udruženja penzionera i bivših radnika Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) protestovali su u centru Beograda, tražeći da im budu isplaćene akcije od prodaje PKB-a kompaniji “Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Penzioneri su se prvo okupili ispred Skupštine Srbije, a potom su otišli i do zgrade Radio televizije Srbije (RTS) gde su predali zahtev da gostuju u nekom od udarnih termina i javno govore o svojim problemima.

„Želimo da se naša prava ostvare, akcije koje su nam bespravno oduzete da se vrate. PKB su gradili naši očevi, oduzimao nam se regres, dobrovoljno smo davali topli obrok i dnevnice, da bi se izgradio PKB, Frikom i druge fabrike. Sada očekujemo da nam se vrati ono što nam pripada. Mi smo akcije dobili, ali su nam bespravno oduzete“, rekla je za Radio Slobodna Evropa Svetlana Kračun, jedna od učesnica protesta.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „Kada je trebalo, penzioneri su bili uz vas, tražimo hitnu isplatu zarađenih akcija“ i „Zaključkom Vlade iz 2009. oduzeli ste nam akcije - sada ih zaključkom vratite“.

Učesnici protesta su najavili da će, ukoliko im se ne omogući gostovanje na javnom servisu, svakoga dana protestuju ispred predsedničkog kabineta na Andrićevom vencu, ispred Skupštine Srbije i zgrade RTS-a.

Predstavnici Ministarstva privrede Srbije potpisali su u oktobru 2018. sa kompanijom „Al Dahra“ ugovor o prodaji imovine PKB-a po ceni od 105,055 miliona evra.

Prodato je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Udruženje, koje čini oko 3.000 penzionera i bivših radnika, sada na ime naknada potražuje oko 11 miliona evra. Udruženje je već pokrenulo sudski proces, ali je ročište odlagano već pet puta.

XS
SM
MD
LG