Dostupni linkovi

Beograd: Protest bivših radnika PKB-a ispred Predsedništva


Traže razgovor s Vučićem: Bivši radnici PKB-a ispred Predsedništva Srbije
Traže razgovor s Vučićem: Bivši radnici PKB-a ispred Predsedništva Srbije

Više desetina penzionera, bivših radnika Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB), okupilo se u petak na protestu ispred Predsedništva Srbije, tražeći da im budu isplaćene akcije od prodaje PKB kompaniji “Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao Dragi Stojanović, jedan od penzionera, okupljeni traže razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jer prethodni razgovori sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i predstavnicima Ministarstva privrede i Kabineta predsednika Republike nisu dali rezultate.

„Ima oko 3.000 penzionera koji su oštećeni. Prodali su PKB, a nama ništa nisu hteli da daju. Penzionerima ništa. Bili smo dvaput kod Ivice Kojića (šef Kabineta predsednika Srbije), pa smo bili kod Brnabić – i tamo ništa, pa u Ministarstvo privrede – i tamo isto. Zato smo došli ovde“, kaže Stojanović.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Zaključkom Vlade iz 2009. oduzeli ste nam akcije - sada ih zaključkom vratite" i “Zašto ne izveštavate o nepravdi prema penzionerima PKB-a”.

Predstavnici Ministarstva privrede Srbije potpisali su u oktobru 2018. sa kompanijom Al Dahra ugovor o prodaji imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) po ceni od 105,055 miliona evra.

Prodato je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Penzioneri su pred Privrednim sudom poveli i spor kojim traže obeštećenje za neisplaćene akcije.

XS
SM
MD
LG