Dostupni linkovi

Još nema odluke o Specijalnom izaslaniku za Zapadni Balkan iz EU


Portparol Evropske unije (EU), Peter Stano je podvukao da zemlje članice još nisu odlučile o imenu Specijalog predstavnika EU, koji će biti zadužen za dijalog između Srbije i Kosova i za Zapadni Balkan.

Stano je potvrdio da je ideja o imenovanju specijalnog predstavnika, predstavljena zemljama članicama EU.

”Dokle god zemlje članice ne odluče i odobre imenovanje određene osobe za konkretan mandat ni mi, niti Visoki predstavnik EU ne može da govori o tome”, izjavio je Stano.

Ove navode je portparol EU izneo nakon najave evropskog komesara Olivera Varheljija (Olivera Varhelyia) za Radio Slobodna Evropa, da će slovački ministar inostranih polosva Miroslav Lajčak biti budući specijalni predstavnik.

”Visoki predstavnik Josep Borelj (Josep Borrell) je jedini koji može zvanično da objavi imenovanje specijalog predstavnika, a takvu objavu ili potvrdu o onome što je komesar Varheji rekao nismo videli”, izjavio je Stano.

Peter Stano je objasnio da će budući specijalni predstavnik EU biti najviše fokusiran na dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova jer će ovo prema njemu, “zahtevati njaviše napora i energije”.

Pored dijaloga, prema navodima Petera Stane “generalna ideja” jeste da budući specijalni predstavnik bude nadležan i za Zapadni Balkan što, prema briselskom portarolu podrazumeva, promociju evropske agende u zemljama regiona. Međutim, kako navodi, o modalitetima tačne funkcije budućeg specijalnog predstavnika će odlučivati zemlje članice EU.

Imenovanje specijalnog predstavnika EU za dijalog se očekuje 23. marta kada se održava sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica EU. Zemlje članice trebaju jednoglasno da odobre ovo imenovanje.

Radio Slobodna Evropa je prošle nedelje javio da je šef evropske diplomatije Josep Borelj, zemljama članicama predložio Miroslava Lajčaka za budućeg specijalnog predstavnika.

XS
SM
MD
LG