Dostupni linkovi

Varhelji: Izvještaj za Skoplje i Tiranu dobar, nadam se zelenom svjetlu Pariza i ostalih


Varhelji se nada pregovorima za Skoplje i Tiranu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Nema čvrstih garancija u politici, izjavio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji (Varhelyi) za Radio Slobodna Evropa (RSE) na pitanje ima li ikakvih čvrstih garancija Francuske, Holandije i Danske da će dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora Evropske unije (EU) sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Ono na što se oslanjam je izvještaj o napretku, dostignuća na terenu i nadam se da će to biti uzeto u obzir i da će ubijediti države članice koje nisu podržale otvaranje pregovora", kazao je Varhelji u Pragu na marginama sastanka šefova diplomatija Višegradske grupe i zemalja Zapadnog Balkana, u četvrtak (27. februara).

Na pitanje da li su od tih država barem dobili pozitivne signale, odgovorio je: "Još je rano reći, nisu vidjeli izvještaj, tako da vam ne mogu reći njihove stavove".

On je takođe dodao da je ostvaren napredak u traženim reformama u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, te da će se to naći u izvještaju koji bi trebao da bude objavljen naredne sedmice.

"Vidjet ćete u izvještaju realne rezultate koje su ove zemlje postigle. Tako da se nadam da će ovaj izvještaj ubijediti zemlje članice da su spremne i da mi moramo biti spremni. Posljednji korak naše političke agende je samit u Zagrebu. Želimo izgraditi snažan, otporan Zapadni Balkan", izjavio je Varhelji.

Francuska, koja je blokirala otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom u oktobru 2019. godine, ovog mjeseca je signalizirala da bi mogla dati zeleno svjetlo, ako im Evrpska komisija dostavi u martu pozitivan izvještaj.

'Lajčak ne zastupa Slovačku, nego EU'

Na pitanje da li bi se najavljeno imenovanje izaslanika EU za Zapadni Balkan kosilo sa onim što kao evropski komesar za proširenje radi, Varhelji je kazao:

"To je pitanje koje trebate postaviti visokom predstavniku Borrellu (Josep, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, prim. RSE). Ali, mislim, iz naše diskusije, a imao sam sastanak i sa kandidatom za visokog predstavnika, to funkcioniše, za sve nas. Mislim da je prijedlog više o dijalogu između Prištine i Beograda i pokušava se da se tu stvari pomjere naprijed. Znajući gospodina Lajčaka i njegova dostignuća, mislim da je on vrlo dobar izbor i dobra pomoć da nas dvojica pokrenemo stvari naprijed i mislim da ćemo biti dobar tim."

Miroslav Lajčak, slovački ministar inostranih poslova i nekadašnji visoki predstavnik EU za BiH, formalno je predložen za budućeg specijalnog predstavnika Evropske unije, potvrđeno je ranije ovog mjeseca Radiju Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu.

O tome da li je problem to što država Slovačka, iz koje dolazi Lajčak, ne priznaje Kosovo, evropski komesar kaže: "Ne predstavlja Slovačku kada radi za Evropsku uniju, kao što znate."

Varhelji je podsjetio da je Evropska komisija stavila kao prioritet to da je što je više moguće približi Zapadni Balkan Evropskoj uniji.

"Regija je okružena članicama EU, tako da je naš geostrateški interes da budu u EU", kazao je evropski komesar.

Inače, Međunarodni višegradski fond i Fond za Zapadni Balkan u Pragu su 27. februara potpisali Memoranduma o saradnji, a ministar vanjskih poslova Češke Tomas Petriček izjavio je nakon potpisivanja kako je Višegradska grupa potvrdila svoju podršku otvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

XS
SM
MD
LG