Dostupni linkovi

EU poziva Tursku da poštuje svoje obaveze prema migrantima


Evropska unija (EU) poručila je Turskoj da očekuje da poštuje svoje obaveze preuzete prema sporazumu o migrantima zaključenom 2016. godine, rekao je portparol EU Peter Stano reagujući na izjavu visokog turskog zvaničnika o migrantima koji pokušavaju da stignu u Evropu.

"Sa našeg stanovišta sporazum se i dalje drži i očekujemo od Turske da poštuje svoje obaveze", rekao je Stano u dnevnom obraćanju novinarima, prenosi Frans pres.

Jedan visoki turski zvaničnik rekao je da Turska neće više sprečavati migrante koji pokušavaju da stignu u Evropu da prelaze granicu, posle pogibije najmanje 54 turska vojnika u regionu Idliba.

“Odlučili smo, i to od ovog trenutak, da više ne zaustavljamo sirijske izbeglice da stignu do Evrope kopno ili morem,” rekao je taj turski zvaničnik za Rojters pod uslovom da mu se ne objavi ime.

“Sve izbeglice, uključujući sirijske, sada su pozvane da uđu u Evropsku Uniju,” kazao je ovaj zvaničnik dodavši da su se policija i graničari uklonili sa punktova.

Pogibija 33 turska vojnika, najveće broja nastradalih u jednom danu od kada je Ankara prvi put intervenisala u sirijskom sukobu, znatno je povećala tenzije u toj oblasti.

To je najveća eskalacija u sukobu turskih snaga i sirijskih vladinih snaga koje vojno podržava Rusija i izaziva zabrinutost da bi moglo da preraste u opšti rat sa milionima sirijskih civila zarobljenim u sredini.

Predstavnici NATO-a sazvali su danas vanredni sastanak na zahtev Turske i desetine migranata počelo je da se skuplja na turskoj granici sa Grčkom i da traži da uđe u Evropu, pošto je Turska rekla da više ne može da zadrži izbeglice.

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova upozorio je da bi kretanje migranata ka Zapadu moglo da se nastavi ukoliko se situacija u Idlibu pogorša, ali je rekao da nema promene u turskoj migrantskoj politici, prenosi AP.

On je rekao da su neki tražioci azila i migranti u Turskoj, zabrinuti zbog razvoja situacije počeli da se kreću ka zapadnim granicama Turske i da bi taj rizik mogao da se poveća ukoliko se situacija pogorša.

Izbeglice su u međuvremenu krenule ka kopnenoj granici sa Grčkom u kombijima i taksijima iz Istanbula. Desetine njih čekaju na turskoj strani granice ko Pazarkulea. Drugi su se uputili na tursku zapadnu obalu u pokušaju da stignu do grčkih ostrva.

Grčki policijski zvaničnik rekao je da se desetine ljudi okupilo na turskoj strani kopnene granice sa Grčkom i da viču da im se otvori granica.

Grčka policija i vojne granične patrole raspoređene su na grčkoj strani da spreče prelaze migranata koji nemaju dozvolu.

Bugarska je takođe pojačala kontrolu na svojoj granici. Bugarski premijer Boris Bojkov je izjavio bi nova migrantska kriza bila još veća pretnja u situaciji kada se evropske zemlje suočavaju sa širenjem korona virusa.

Grčki graničari sprečili su danas stotine migranarta da pređu granični prelaz Kastanies na severoistoku Grčke, ubrzo pošto je Turska objavila da će dozvoliti tražiocima azila da idu ka Evropi, saznaje se iz grčkih policijskih izvora, javlja agencija AFP.

Stotine migranata blokirano je u tampon zoni izmedju Grčke i Turske, prenosi izveštač Frans presa.

Jutros je izvor u grčkoj vojsci rekao za Frans pres da je oko 300 migranata primećeno sa turske strane granice u severoistočnoj oblasti Evros. On je ipak dodao da ta cifra nije neuobičajena.

Načelnik generalštaba grčke vojske i ministar za zaštitu gradjana su danas otišli na taj prelaz posle vladine odluke da zaoštri graničnu kontrolu, rekao je isti izvor.

Visoki turski zvaničnik rekao je da Turska više neće zaustavljati migrante koji žele da idu u EU pošto su ubijena 33 turska vojnika u severozapadnom sirijskom gradu Idlibu u napadima sirijske avijacije, koju vojno podržava Rusija.

Pored grupe migranata na kopnenoj granici, turska novinska agencija DHA ukazala je na dolazak migranata na obalu kod Ajvadžika, u provinciji Čanakale, u pokušaju da čamcem stignu do grčkog ostrva Lezbos.

XS
SM
MD
LG