Dostupni linkovi

Nominacija Romana Polanskog za nagradu Cesar podijelila Francusku


režiser Roman Polanski
režiser Roman Polanski

Francuski ministar kulture Franck Riester u petak, 28. februara upao je u probleme zbog nominacije Romana Polanskog za najboljeg režisera na dodjeli nagrada Cesar, rekavši da će uspjeh režisera koji se suočio s optužbama za silovanje poslati pogrešan signal u eri #MeToo pokreta, javlja agencija Reuters.

Najnoviji film francuskog i poljskog redatelja 'Oficir i špijun' bio je hit u Francuskoj i dobio je 12 nominacija, uključujući i nominaciju za najbolji film i najboljeg režisera, za nagradu koja je francuski ekvivalent nameričke nagrade Oscar.

Polanski (86), koji je krajem 1970-ih pobjegao iz Sjedinjenih Država u Francusku nakon što je priznao da je silovao trinaestogodišnju djevojku i suočio se s novijim optužbama za seksualno zlostavljanje, rekao je da neće prisustvovati ceremoniji iz straha od "javnog linča".

"To bi poslala lošu poruku", rekao je minister Riester za radio Franceinfo o izgledima Polanskog da dobije nagradu za najboljeg režisera.

Nominacija Polanskog podijelila je francusko javno mijenje.

Rukovodstvo Akademije Cesar podnijelo je masovnu ostavku u februaru, nakon što je film Polanskog o progonu oficira francuske jevrejske vojske, Alfreda Dreyfusa, 1890-ih, postao favorit za osvajanje nagrade za najbolji film.

Polanski je u četvrtak rekao da, kako bi zaštitio sebe i svoju porodicu, neće prisustvovati svečanosti, koja će biti cilj protesta feminističkih grupa.

"Aktivisti mi već prijete javnim linčem", naveo je Polanski u izjavi.

Francuska fotografkinja Valentine Monnier prošle godine je optužila Polanskog za silovanje 1975. kada je bila 18-godišnja manekenka i glumica. Polanski je negirao optužbe.

Kritičari pokreta #MeToo u Francuskoj kažu da je puritanski i da ga podstiče mržnju prema muškarcima.

Uoči ceremonije za nagradu Cesar, bivša francuska filmska zvijezda Brigitte Bardot pružila je podršku Polanskom.

"Trebamo biti zahvalni što je Polanski živ i spašava francusku kinematografiju od osrednjosti", izjavila je Bardot na Twitteru. "Prosuđujem po njegovom talentu, a ne po privatnom životu."

XS
SM
MD
LG