Dostupni linkovi

Pobeda Vajnstinovih žrtava i pokreta MeToo


Harvi Vajnstin dolazi na sud na Menhetnu na izricanje presude, 24. februar 2020.
Harvi Vajnstin dolazi na sud na Menhetnu na izricanje presude, 24. februar 2020.

Osuđujuća presuda holivudskom mogulu Harviju Vajnstinu (Harvey Weinstein) predstavlja pobedu žrtava njegovih seksualnih napada, ali i pokreta MeToo s mogućim dalekosežnim posledicama promene ravnoteže moći između bogatih i uticajnih seksualnih predatora i njihovih žrtava, pišu svetski mediji.

Nada za budućnost

Odluka porote u ponedeljak je jedinstveni trenutak pokreta MeToo – objava da svaki muškarac koji je seksualno uznemiravao žene na radnom mestu, bez obzira na njegove privilegije ili prestiž, može odgovarati, ocenjuje Vašington post (The Washington Post) u uredničkom komentaru.

Holivudski mogul je, ističe list, tokom skoro tri decenije koristio novac i uticaj da seksualno uznemirava i kriminalno zlostavlja desetine i desetine žena, i dosad se izvlačio zato što su se mnogi plašili njegove moći ili želeli njegove usluge, pa su skretali pogled.

Posle šest nedelja suđenje i pet dana promišljanja, porota je osudila Vajnstina po dve tačke – za silovanje glumice Džesike Man (Jessica Mann) u hotelu na Menhetnu 2013. i za seksualni napad na bivšu asistentkinju produkcije Mili Halei (Haleyi) u njegovom stanu u Njujorku 2006. Porota ga je oslobodila za najteže tačke optužnice za predatorski seksualni napad koje su mogle da mu donesu doživotnu kaznu zatvore, ali to, kako ocenjuje Vašington post, ne umanjuje značaj pravde u slučaju koji je bio opterećen složenim pravnim pitanjima, kao i društvenim i političkim tonovima.

Tužioci nisu imali forenzičke dokaze ili izjave svedoka o tim napadima, već su se oslanjali na mučna svedočenje šest žena kako je Vajnstin koristio svoj uticaj i obećanja o filmskim ulogama da ih prinudi na degradirajuće seksualne susrete. Uočljivo je, pa i ohrabrujuće, ističe američki list da je porota verovala Man i Halei, odbacujući pozivanje odbrane na stare mitove o žrtvama seksualnih napada koji dovode u pitanje njihove izbora i ponašanja.

Porota je izgleda razumela da traume seksualnih napada mogu rezultirati u različitim reakcijama i ponašanjima i da je psihološka moć koju je Vajnstin koristio da eksploatiše svoje žrtve realna i opasna kao i svako oružje, istakao je Vašington post i izrazio nadu da će hrabrost žena koje su iznele svoje priče na suđenju, osnažiti i druge žrtve, kao i da će odvratiti sledećeg muškarca koji misli da može koristiti svoju moć za napad i zlostavljanje žena na radnom mestu.

Promena ravnoteže moći

Davno zakasnela presuda Vajnstinu, koja mu može doneti najmanje pet godina zatvora, pokazala je kako je zlostavljače teško privesti pravdi, posebno kad su bogati i moćni, kako je MeToo promenio američki život i koliko društvo još treba da uradi, ocenjuje Njujork tajms (The New York Times) u uredničkom komentaru.

Vajnstinov slučaj ukazuje na prepreke u uspešnom procesuiranju nasilnika i bile su potrebne decenije istrajnosti žrtava, advokata, novinara i tužilaca da se holivudski producent privede odgovornosti, ističe list, podsećajući da je tužilac na Menhetnu je 2015. odbacio kredibilne optužbe protiv Vajnstina i delovao tek kasnije kada su desetine žene u javnosti izašle sa svojim optužbama.

Vajnstinovi tužioci su uspeli da probiju uobičajene prepreke u mnogim slučajevima seksualnih napada poput manjka materijalnih dokaza ili svedočenje, ali su, ističe njujorški list, prevazišli još fundamentalniju prepreku – bazično nepoverenje u žene koji iznose tvrdnje o seksualnim napadima.

Žene su internalizovale tu poruku nepoverenja, ukazuje Njujork tajms, navodeći da uprkos poruci MeToo, velika većina žrtava seksualnih napada, po nekim procenama više od tri četvrtine, nikada ne prijave vlastima svoje napadače, pošto se mnoge osećaju posramljene kao da je napad njihova krivica, dok neke imaju malo vere u pravosudni sistem koji redovno ignoriše svedočenje žrtava.

Vajnstinova pravna zastupnica je rekla da je njen klijent prosto "meta cilja i pokreta". To je tačno, ističe list, jer je cilj da se seksualni nasilnici privedu pravdi, a pokret je nacionalna promena u svesti o tim zločinima koja se pojavila velikim delom zbog otkrića Vajnstinovog ponašanja. Presuda Vajnstinu, takođe znači i da se neka mera pravde može ostvariti i da je ravnoteža moći između seksualnih predatora i njihovih žrtava počela da se menja.

Kraj doba nekažnjavanja za seksualno nasilje

Presuda Vajnstinu mogla bi ohrabriti druge žrtve seksualnog nasilja da istupe, ali i tužioce koji razmatraju slične slučajeve, kažu pravni stručnjaci, iako je porota oslobodila holivudskog producenta po tri od pet tačaka optužbe, ocenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Presuda po dve manje tačke može delovati samo kao delimična pobeda tužilaca na Menhetnu, ali pravni stručnjaci kažu da bi presuda mogla imati dalekosežne posledice, ukazuje list i dodaje da ta presuda pokazuje da će porote u MeToo eri verovati da se seksualni zločin može dogoditi u aktuelnoj vezi, čak i bez materijalnih dokaza.

Odluka porote, ocenjuje Volstrit džurnal, takođe povećava verovatnoću da će oni koji iznose optužbe imati poverenje u sistem i da će sarađivati s tužiocima i policijom, što je, prema rečima stručnjaka, od suštinskog značaja za uspešan proces.

Očekivalo se da Vajnstin pobedi, zato što, iako je javnost bila dirnuta svedočenjem desetina žena na sudu, bogati i uticajni muškarci s veštim advokatima obično pobede, piše kolumnistkinja londonskog Tajmsa (The Times) Dženis Tarner (Janice Turner), ističući da je ključno što je pokret MeToo, koji je često optuživan za suđenje u javnom mnjenju, uspeo da pobedi u odgovarajućem pravnom procesu.

Vajnstinovi advokati su tvrdili da nije kriv za zločin, već samo za "loše ponašanje", kako je, ističe se u tekstu, primoravanje mladih starleta u hotelskim sobama, zahtevi za masažu, slobodno dodirivanje i skidanje žene, decenijama tretirano u filmskoj industriji.

Ljigavi izgovori o "lošem ponašanju" ovog puta nisu uspeli, podvlači Tarner, dodajući da bogati muškarci i dalje imaju poluge moći u seksu, ali sada neće imati iluzije o zločinima zbog kojih bi mogli ispaštati, niti će žene pretpostaviti da im se neće verovati. S presudom Vajnstinu, doba seksualne nekažnjivosti je mrtvo, ističe koluministkinja Tajmsa.

Dok se Vajnstin odnosio prema mladim holivudskim ženama kao prema seksualnom bifeu, verovatno mu nikada nije palo na pamet da bi mogao završiti u zatvoru zbog silovanja, jer, ukazuje se u tekstu, zašto bi neko više verovao mladoj glumici koja se već možda skinula za scenu seksa nego genijalnom producentu. Te žene su to znale: ćutale su, išle na terapiju i pokušavale da zaborave. Među njegovim žrtvama nisu samo one koje je seksualno napao, već i glumice poput Mire Sorvino i Ešli Džad (Ashley Judd), čije je obećavajuće karijere Vajnstin pakosno omeo pošto su mu izmakle.

Iznad svega, presuda Vajnstinu je trijumf ženske solidarnosti, ocenjuje Tarner, dodajući da su žene koje su davno bile seksualno napadnute da bi se njihovi slučajevi obradili na sudu, ipak istupile i govorile kako bi se dokazao obrazac nasilničkog ponašanja.

Sledeće suđenje Vajnstinu

Presuda u Njujorku je tek početak procesuiranja Vajnstina, pošto ga čekaju zasebne optužbe u Los Anđelesu, ukazuje Gardijan (The Guardian), dodajući da bi se "pali div Holivuda", koji je iz sudnice izveden s lisicama na rukama, mogao suočiti s 25 godina zatvora i da će morati da se registruje kao seksualni prestupnik.

Tužioci u Los Anđelesu su podneli tužbe protiv Vajnstina za dva incidenta koji su se desila u dvodnevnom periodu. Optužnice uključuju nasilno silovanje, nasilan oralan seks i seksualnu penetraciju uz upotrebe sile, što bi mu, kako navodi Gardijan, moglo doneti još 28 godina zatvora.

Vajnstin je u Los Anđelesu optužen za silovanje žene, identifikovane samo kao italijanska glumica, u hotelu pošto je ušao u njenu sobu 18. februara 2013, posle čega ju je, prema dokumentima, napao.

Drugi slučaj su tvrdnje Lorin Jang (Lauren Young), 30-godišnje manekenke koja je već iznela detaljan opis na svedočenju na suđenju u Njujorku. Jang je poroti rekla da ju jedna poznanica pozvala u hotel na Beverli Hilsu 19. februara 2013. i da se nadala da Vajnstinu pokaže svoj filmski scenario. Po njenim rečima Vajnstin ju je odveo u kupatilo, posle čega je poznanica otišla iz sobe, a onda počeo da se svlači i skinuo njenu haljinu.

Dok je ona, prema njenim rečima na sudu, govorila "ne, ne, ne", Vajnstin ju je dirao i masturbirao, kazavši: "To sve glumice rade da bi uspele".

XS
SM
MD
LG