Dostupni linkovi

Polanski i Cosby izbačeni iz Akademije filmskih umjetnosti


Roman Polanski

Komičar Bill Cosby i Oscarom nagrađen reditelj Roman Polanski izbačeni su iz Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, saopšteno je u četvrtak.

Cosby i Polanski su prvi članovi koji su izbačeni zbog kršenja kodeksa ponašanja koji je Akademija usvojila u decembru, nakon što je u javnost izašao niz optužbi o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u industriji zabave.

Cosby (80), poznat kao Američki tata zbog svoje očinske uloge u popularnoj humorističnoj seriji iz osamdesetih godina The Cosby Show, prošle sedmice je optužen zbog drogiranja i seksualnog napadanja Andree Constand 2004. Prijeti mu do 30 godina zatvora.

Polanski (84) koji je 2003. dobio Oscara za režiju ratne drame Pijanista priznao je da je 1977. imao nezakonit seks s trinaestogodišnjakinjom u Los Angelesu.

Ovaj francusko-poljski reditelj živi u Francuskoj, a iz Sjedinjenih Država je pobjegao iz straha da će dobiti veliku zatvorsku kaznu. Njegov slučaj još uvijek je u toku.

Ni njegovi ni Cosbyjevi predstavnici nisu još komentirali ovu odluku Akademije.

Spejsi se izvinio za optužbe o 'seksualnom iskorišćavanju'

Dosad su iz Akademije izbačena četiri člana. Nekad moćan filmski producent Harvey Weinstein izbačen je u oktobru nakon što ga je nekoliko žena optužilo za desetljeća seksualnog uznemiravanja, što je i pokrenulo društveni pokret #MeToo.

Weinstein (66) je zanijekao da je s bilo kim imao spolni odnos bez saglasnosti.

Glumac Carmine Caridi izbačen je 2004. jer je distribuirao kopije filmova poslane članovima Akademije.

XS
SM
MD
LG