Dostupni linkovi

Crna Gora 'među vodećim državama po poštovanju presuda Evropskog suda'


Evropski sud za ljudska prava, Strazbur
Evropski sud za ljudska prava, Strazbur

Crna Gora je ponosna što je među vodećim evropskim državama kada je u pitanju poštovanje i izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

On se 28. februara u Podgorici razgovarao sa predsjednikom Evropskog suda Linos-Aleksandrom Sicilianosom (Linos-Alexandre).

Pažin je naglasio da će Crna Gora odlučno i ažurno ispunjavati sve obaveze prema Evropskom sudu, svjesna da je puno poštovanje ljudskih prava i sloboda temelj i oslonac ukupnog razvoja i napretka svakog slobodnog i demokratskog društva.

Sicilianos je izrazio zadovoljstvo napretkom koji je Crna Gora ostvarila u zaštiti ljudskih prava i sloboda i poštovanju presuda Evropskog suda.

"Struktura presuda Evropskog suda ukazuje na kontinuiran napredak u razvoju crnogorskog pravnog sistema, ali i upućuje da državni organi moraju uložiti dodatne napore da obezbijede brže i efikasnije ostvarenje prava i sloboda crnogorskih građana", rekao je Pažin.

Ministar Pažin je kazao da su crnogorski sudovi u proteklom periodu značajno smanjili broj zaostalih predmeta i skratili trajanje postupaka.

"Ipak, određene presude Suda u Strazburu upozoravaju da su u jednom broju slučajeva sudski postupci i dalje predugo trajali", rekao je ministar pravde.

Zoran Pažin je rekao da ga raduje da je ovo pitanje prepoznato u Analizi presuda Evropskog suda i da su predložene mjere za dodatno unapređenje efikasnosti sudskih postupaka.

"Ne smijemo dozvoliti da dugotrajni postupci ugroze prava crnogorskih građana i podriju njihovo povjerenje u pravosuđe, jer na povjerenju građana, u najvećoj mjeri, počiva autoritet svakog suda i svakog sudije", kazao je Pažin.

On je naglasio da Crna Gora doživljava sve presude Evropskog suda ne samo kao zadovoljenje pravde u konkretnim slučajevima, već i kao značajan doprinos unapređenju crnogorskog pravnog sistema i jačanju sposobnosti nacionalnih institucija da efikasnije zaštite ljudska prava i slobode.

"Značajno je da ne postoji nijedna presuda Suda u Strazburu koja bi ukazivala na sistematsko kršenje ljudskih prava, što jasno govori o sposobnosti crnogorskog pravnog sistema da obezbijedi poštovanje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda", rekao je Pažin.

XS
SM
MD
LG