Dostupni linkovi

Ispražnjena crkva u Konjević Polju sagrađena na zemlji Fate Orlović 


Fata Orlović se od 2000. godine bori da se crkva izmjesti iz njenog dvorišta
Fata Orlović se od 2000. godine bori da se crkva izmjesti iz njenog dvorišta

Iz crkve u Konjević Polju kraj Bratunca, sagrađenoj u dvorištu Fate Orlović danas su iznesene stvari, a crkva je ispražnjena, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Hurija Karić, kćerka Fate Orlović.

Crkva je napravljena 1998. godine na zemljištu Fate Orlović, dok se ona nalazila u izbjeglištvu, a nakon što je imovina izuzeta u korist Crkvene opštine Drinjača, a da nikada nije bila obaviještena o postupku eksproprijacije.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, donesenom oktobra 2019. godine, naloženo je uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović.

Rok za izvršenje presude je 1. april 2020. godine.

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je i to kao propust "vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu".

Tužena država, kako je navedeno u saopćenju Suda nakon presude, treba da osigura izvršenje dviju odluka koje su donijete u korist podnositelja predstavke, "a naročito, da osigura uklanjanje crkve sa njihove imovine, najkasnije u roku od tri mjeseca nakon što ova presuda postane konačna".

Presuda Suda u Strazburu došla je nakon višegodišnje pravne bitke u Bosni i Hercegovini i presuda koje je Fata Orlović dobila, ali ih vlasti nisu ispoštovale.

U pravoudnu borbu krenula je 2000. godine, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva nije uklonjena. Nekoliko puta i sama se našla na optuženičkoj klupi pred Opštinskim Sudom u Srebrenici gdje je bila optužena za napad na policajce.

Suprug Fate Orlović i više od 20 drugih srodnika ubijeni su u genocidu u Srebrenici 1995. godine, a imovina je pripadala njemu i njegovom bratu i sastojala se od nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata, njiva i livada.

U cilju implementacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koji garantuje pravo na slobodan povratak izbjeglica u njihove domove i pravo na povrat imovine, Republika Srpska je 1998. godine donijela Zakon o prestanku primjene Zakona o korištenju napuštene imovine.

Podnositelji tužbe su pokrenuli postupak za povrat imovine u skladu s ovim zakonom. Odlukom Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica iz 1999. godine, a nakon toga i odlukom Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica iz 2001. godine, utvrđeno je njihovo pravo na potpuni povrat imovine.

Obje navedene odluke su konačne i izvršne. Imovina je potom vraćena podnositeljima, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva. Narednih godina podnositelji su bezuspješno tražili potpuni povrat imovine.

XS
SM
MD
LG