Dostupni linkovi

Višegradska grupa potvrdila podršku pregovorima Skoplja i Tirane sa EU


Višegradska grupa: Nastavak rada na ubrzanju proširenja EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Višegradska grupa: Nastavak rada na ubrzanju proširenja EU

Međunarodni višegradski fond i Fond za Zapadni Balkan u Pragu su u četvrtak (27. februara) potpisali Memoranduma o saradnji, a ministar vanjskih poslova Češke Tomas Petriček izjavio je nakon potpisivanja kako je Višegradska grupa potvrdila svoju podršku otvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Nema razloga za dalje odlaganje. Od ključne je važnosti da EU države postignu koncenzus u martu. Višegradska grupa će nastaviti raditi na ubrzanju ovog procesa za ostale države. EU proširenje je najbolji način da se osigura sigurnost, stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana i EU. Nastavak reformi je osnovna potreba da bi se proces pristupanja nastavi, kao i dobrosusjedski odnosi", rekao je češki ministar vanjskih poslova.

"Imali smo plodne razgovore sa našim kolegama sa Zapadnog Balkana. Glavni fokus razgovora bio je razvoj procesa proširenja Evropske unije", rekao je Petriček.

Na sastanku ministara vanjskih poslova članica Višegradske četvorke (V4) i zemalja Zapadnog Balkana, nalazi se i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, koji je rekao da proces EU integracija nije samo trud vlada Zapadnog Balkana već i društava.

"Zato je saradnja između nas samih i država Višegradske grupe jako važna. Memorandum je još jedan korak podrške i saradnje koji dolazi od naših prijatelja", rekao je Dimitrov i dodao:

"Govorim u ime zapadnobalkanske šestorke, zemalja koje su okružene članicama EU. Veliki dio naše ekonomije je dio i evropske ekonomije. Želimo se zahvaliti predsjedavanju Česke višegradskom grupom jer su održali na visokom stepenu prioritet proširenja. Tajming je odličan, jer dolazi nakon nove metodologije EU i prije izvještaja o napretku moje zemlje i Albanije", dodao je Dimitri.

On je također rekao da zemlje u regionu Zapadnog Balkana ujedinjuje zajednička evropska budućnost.

"Vizna liberalizacija za Kosovo je dobra za cijelu regiju, progres za BiH je također važan. Još imamo nekih razlika u regiji, radimo na tome i želimo ih riješiti, ali ono što nas sve ujedinjuje je naša zajednička evropska budućnost," rekao je Dimitrev.

Na pitanje da li će višegradska grupa pristati da iskoristi uticaj i izvrši pritisak ukoliko bude odbijanja za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ministar vanjskih poslova Češke rekao je da postoji mišljenje da se to treba uraditi.

"Uradit ćemo sve da ubijedimo i posljednju zemlju koja bude oklijevala. Posebno je Varhelji radio sa zemljama koje oklijevaju da se prevaziđu prepreke i nadamo se pozitivnom ishodu samita u martu", rekao je Patriček.

U januaru je mađarski premijer Viktor Orban predložio je u Pragu premijerima zemalja članica Višegradske grupe, Poljske, Češke, Slovačke i Austrije na samitu Višegradske četvorke sa Austrijom da se zahtijeva od Brisela da u buduće rasprave o budućnosti Evropske unije uključe i zemlje Zapadnog Balkana, što su premijeri V4 kao zajednički stav podržali.

U decembru prošle godine ministri spoljnih poslova zemalja Višegradske grupe izjasnili su se u Pragu za ubrzanje pregovora Evropske unije sa zemljama kandidatima sa Zapadnog Balkana.

Prioritet Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske je da unutarevropska debata o daljim proširenjima ne bude prepreka za napredak u pristupnim pregovorima sa balkanskim kandidatima, navedeno je nakon sastanka.

XS
SM
MD
LG