Dostupni linkovi

Članice EU saglasne da ubrzo otvore pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom


Ulaz u sedište evropskih institucija u Briselu
Ulaz u sedište evropskih institucija u Briselu

Sve zemlje članice Evropske unije (EU) su pozdravile novu metodologiju u procesu proširenja i saglasne su da ubrzo otvore pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, potvdio je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefćović na kraju sastanka Saveta za opšte poslove EU u utorak (25. februara) u Briselu.

"Imamo veliku podršku za angažovanje na tri plana u toku 2020 godine: revidiranoj metodologiji, otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i fokusiranju na ekonomskom razvoju i vladavini prava u regionu", izjavio je Šefćović nakon sednice Saveta za opšte poslove, koji inače čine ministri za evropske poslove država članica EU.

I predsedavajuća Evropskom unijom, hrvatska državna sekretarka Andreja Metelko-Zgombić, je potvrdila da su ministri zemalja članica EU pozitivno reagovali na buduće korake koje se tiču proširenja.

“Bili smo u prilici da odobrimo neke pozitivne odluke kada su u pitanju zemlje kandidati”, izjavila je Metelko-Zgombić, podvukavši odlučnost hrvatskog predsedavanja Unijom da se pokrenu stvari kako bi se postigla pozitivna odluka za Severnu Makedoniju i Albaniju.

Ona je pre početka sastanka poručila da se na ovom sastanku preduzima "prvi korak".

"Evropska komisija će nas izvestiti o prijedlogu buduće revidirane metodologije proširenja, te će nas izvestiti kako teku pripreme za izradu izveštaja o napretku za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Te dvije aktivnosti zajedno, vjerujemo, biće dovoljne i čine doprinos da se u martu stvore uslovi za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", izjavila je uoči sastanka Matelko-Zgombić.

Procedura i tajming

Novu metodologiju je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelji) predstavio početkom februara, a trenutno se u njegovom kabinetu radi na posebnom izveštaju za Skoplje i Tiranu o njihovom napretku u reformskom procesu. Izveštaj će biti objavljen početkom marta, a toga zavisi pozitivna odluka za ove dve zemlje.

U slučaju da konačan izveštaj bude pozitivan i u svetlu nove usvojene metodologije, stvaraju se okolnosti za donošenje pozitivne odluke za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Prema načelnom kalendaru, Savet za opšte poslove EU bi trebao da na martovskom sastanku usaglasi stavove zemalja članica EU o zelenom svetlu sa Skoplje i Tiranu, a na samitu koji će biti održan nekoliko dana kasnije u Zagrebu, šefovi država i vlada EU bi trebali dati konačnu potvrdu.

Predlog obnovljene metodologije proširenja će države članice morati da odobre kako bi se primenio na zemlje kandidate.

Revidirana metodologija

Novom metodologijom omogućuje se zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima u slučajevima kada zemlje kandidatkinje ne napreduju u bilo kojem polju koje se obuhvata u pristupnom procesu, navodi se u dokumentu u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je početkom februara tokom prve zvanične posete Srbiji i Crnoj Gori izjavio da će Evropska komisija (EK) ponovo na listu prioriteta staviti proširenje na zemlje Zapadnog Balkana.

Varhelji je naveo da je njegov postavljeni zadatak da barem jedna država iz regiona bude spremna za članstvo do kraja mandata ove komisije.

"Zapadni Balkan, će u tom smislu biti neka vrsta testa, jer ako ne budemo uspešniji nego ranije, onda nećemo biti kredibilna geopolitička komisija", kazao je Varhelji.

On je najavio pojačano prisustvo, uticaj, saradnju i podršku razvoju zemljama Zapadnog Balkana u procesu proširenja. Prema njegovim rečima, bilo je izvesnog zamora od proširenja, ali upravo proširenje će biti prioritet rukovodstva EK.

Evropski savet u oktobru prošle godine nije postigao saglasnost o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što su tadašnji predsednici Evropskog saveta i EK Donald Tusk i Žan-Klod-Junker nazvali istorijskom greškom.

Nova metodologija se neće primenjivati na Srbiju i Crnu Goru, ali ostaje otvorena mogućnost da i te dve države obuhvate novim pristupom, ukoliko se te dve zemlje slože.

Srbija još nije donela odluku da li će nastaviti pristupne pregovore sa Evropskom unijom po novoj ili po dosadašnjoj metodologiji. Izvesno je, što su potvrdili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, da Beograd tu odluku neće doneti pre majskog Samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, kada se očekuje da neke nepoznanice u novom pristupu budu razjašnjene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG